Newgrange din Drogheda, obiective turistice Drogheda

Newgrange

Obiectiv turistic din Drogheda

Aici a fost construit acum 5000 de ani, de oameni care nu cunosteau nici fierul, nici roata, cel mai impresionant mormant cu galerie din Europa.

Ansamblul, descoperit intre 1962-1975, este alcatuit dintr-un gigantic dolmen (cuvant breton insemnand masa de piatra — lespede de piatra orizontala asezata pe alte doua pietre verticale) acoperit cu un cairn (cuvant irlandez - tumul) si inconjurat de menhiri si dale decorative.

La intrare se pot vedea cateva "inscriptii" cu motive elico-idale, probabil o "harta" a locului.

Un coridor de 19 m conduce in camera mortuara; aceasta impreuna cu cele trei alcovuri adiacente alcatuiesc o cruce; resturile trupurilor incinerate si ofrandelor nu au mai fost gasite. O crapatura in bolta inalta de 6 m permite iluminarea camerei mortuare de catre soare, exact la 21 decembrie, solstitiul de iarna (pentru oaspeti se fac demonstratii cu ajutorul unei surse artificiale de lumina).

Cea mai apropiata cariera de piatra, posibila sursa a blocurilor de piatra (care cantaresc cate 4,5 tone fiecare), se afla la distanta de 4 km.

perfect-tour.ro/ Perfect Tour
Bilete de avion spre Drogheda:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Newgrange:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne