Obiective turistice Dubrovnik, de vizitat in Dubrovnik, Croatia
Home / Orase / Obiective turistice Dubrovnik, Croatia

Obiective turistice Dubrovnik, Croatia

 
 

ubrovnik sau vechea Ragusa este ultimul punct locuit al coastei dalmate. Aici se respira magia singuraticilor si freamatul multimilor. Inauntrul inelului de ruguri de mure puternice care strang orasul, asezat pe un promontoriu, la marginea continentului, la poalele stancii muntelui Srd (412 m), nu se vede marea, dar pare sa locuiasca o fortareata pe care natura si istoria o imping spre apa, in deriva.

Numit si "perla turismului croat", Dubrovnik adaposteste cladirii arhitectonice si culturale impresionantei, care atrag an de an iubitorii de cultura si artistii, Zidurile si Orasul Vechi sunt incluse in lista UNESCO a mostenirilor culturale. Frumusetea plina de istorie te subjuga. Nu este greu sa ne imaginam poeti, sculptori, saci cu coloniale, arama si flota de 500 de nave a acelei republici marine, care nu numai ca a tinut piept Serenissimei, dar a stiut si sa faca negustorie cu turcii (si aici granita cu turcii era la porti).

Ragusanii sunt si se simt straini de alti dalmati, cultiva o diversitate orgolioasa, maturizata si de marginalitatea pozitiei geografice care, de-a lungul timpului, i-a asezat intotdeauna in apropierea dusmanului. In antichitate, ca si in vremurile noastre, Dubrovnik a fost de fapt asediat de armatele trupei federale iugoslave din varful muntelui. Dar toate astea au trecut. Cu un amestec de indiferenta si suras levantin, de buni negustori, ragusanii te primesc fara ceremonie, cu regalitatea cu care Sf. Blaise, patronul oraselului (redat in picturi si sculpturi), prezinta modelul orasului in palma mainii.

Extrem de frumos, valoros, prima destinatie turistica din Croatia este un loc al superlativelor, dar si obositor in plina stagiune, cand hotelurile sunt pline, camerele de inchiriat devin o pasare rara iar restaurantele aduc felurile de mancare fara pic de placere, si apoi mai este si vorbaria despre fanioanele grupurilor de nave pentru croaziera ce arunca ancorele in bratul de mare dintre oras si mica insula Lokrum.

Pe timp de iarna, devine loc de contemplare: cerul este albastru stralucitor si bora, care se face simtita prin aceste parti, inalta valuri ce stropesc crenelurile fortificatiilor. Inca din aprilie, ragusanii fac primele bai, cine nu rezista la temperaturile reci ale apei se plimba intr-un muzeu in aer liber, care din 1979 se afla pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Totul este compus ca intr-un mozaic in care culoarea dominanta este albul pietrei, aurit la asfintit; apoi mai sunt culoarea rosie a tiglelor acoperisurilor de pe cladiri si verdele gradinilor aproape in afara asezarii vechi, unde se afla casele aristocratiei inconjurate de palmieri si bougainvilea. Pe timp de iarna, seara, se revine intr-un local minuscul, plin de fum, se asculta muzica sau se canta la instrumente (cateva sunt disponibile aici).

Dubrovnik se intinde intre doua guri de varsare ale fluviului Rijeka la vest si rt (cap) Sveti Jakov la est. Cine soseste pe uscat, dinspre nord, traverseaza un pod nou, numit de defunctul presedinte Franjo Tudjman, care cu o extensiune maiestuoasa, pe langa celebrarea "tatalui patriei" brazdeaza fiordul: cine alege drumul vechi, in schimb, face turul golfului, desfigurat de uratele cladiri modeme. In ambele cazuri se ajunge la Marina noua, unde o miriada de afise stradale satisface orice intrebare.

Sfat: Inafara de vizitarea obiectivelor turistice si explorarea localitatilor vecine, faceti o vizita printului, care are obligatia de a-si primi oaspetii la Palatul Rector.

 
Vizitezi Dubrovnik?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL

De vizitat in Dubrovnik

Vacanta in Dubrovnik cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Bilete de avion spre Dubrovnik:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Dubrovnik:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne
 
Dubrovnik obiective turistice, Ce poti vizita in Dubrovnik, Top obiective Dubrovnik, Top atractii Dubrovnik, Dubrovnik locuri de vizitat, Locuri de vizitat Dubrovnik, Locuri de vizitat in Dubrovnik, Dubrovnik atractii turistice, Dubrovnik de vizitat, De vizitat in Dubrovnik, Ce vizitam in Dubrovnik, Top atractii turistice Dubrovnik, Top obiective turistice Dubrovnik, Dubrovnik ghid turistic, Calatorii in Dubrovnik.