San Lorenzo din Florenta, obiective turistice Florenta

San Lorenzo

Obiectiv turistic din Florenta

Este cea mai veche bazilica a florentei - a fost fondata in 393 si, timp de mai multi ani, a servit drept catedrala a orasului. De asemenea, a servit si ca biserica parohiala a familiei Medici si o serie de donatii insemnate din partea familiei, oferite in secolul al XV-lea, au reusit sa transforme biserica romanica veche de 11 secole in lacasul impunator din zilele noastre, o capodopera renascentista sobra proiectata de Filippo Brunelleschi.

Prima piesa de rezistenta a bazilicii este tabloul lui Rosso Fiorentino "Lo sposa-lizio della Vergine" (1523) din cea de-a doua capela, din partea de sud. In mijlocul navei se inalta doua amvoane (1460), ale caror basoreliefuri din bronz sunt printre ultimele lucrari ale lui Donatelto, care, de altfel, este inmormantat in bazilica.

La dreapta lor se afla un tabernacol, "Pala del Sacramento" (1458-1461) realizat de Desiderio da Settignano, iar sub cupola o inscriptie marcheaza mormantul lui Cosimo de Medici, principalul sustinator al lui Donatello si al bazilicii.

Alte morminte ale membrilor familiei Medici se afla la stanga altarului, in Sacrestia Vecchia, sau Vechea Sacristie (1421-1426), comandata de fratele lui Cosimo, Giovanni Bicci de Medici, pentru a servi drept capela particulara. Giovanni si sotia sa isi dorm somnul de veci sub lespedea de marmura din mijlocul capelei, in timp ce ramasitele pamantesti ale nepotilor lor, Giovanni si Piero de Medici, se odihnesc in cavoul (1472) realizat de Andrea del Verrochio, aflat la intrare, in partea stanga. Donatello este autorul celor opttonal (tablouri rotunde) viu colorate, al frizelor si al usilor din bronz din fund.

Iesi din biserica prin aripa nordia a bazilicii, dar nu uita sa te opresti o clipa sa admiri opera de arta a lui Filippino Lippi, "Bunavestire" (1440). Inainte de a iesi in coridor, o usa aflata in partea dreapta duce la Biblioteca Medicea Laurenziani, o biblioteca creata de Papa Clement al VII-lea, nepotul lui Lorenzo Magnificul, pentru a gazdui cele 15.000 de manuscrise adunate de Lorenzo si Cosimo de Medici. Michelangelo a proiectat vestigiul, sau Ricetto (1559-1571), cu ale sale trepte de un negru-intens, dar si sala de lectura aflata in capatul scarilor.

 
Bilete de avion spre Florenta:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa San Lorenzo :
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne