Obiective turistice Florenta, de vizitat in Florenta, Italia
Home / Orase / Obiective turistice Florenta, Italia

Obiective turistice Florenta, Italia

 
 

Florenta (Firenze), principala capitala artistica a Europei, este intesata cu picturi, fresce si sculpturi datand din cea mai infloritoare perioada artistica a omenirii.

Comorile renascentiste impodobesc numeroase muzee, biserici si galerii de arta, in timp ce marile nume care au facut cunoscut acest oras - Dante, Machiavelli, Michelangelo si, alaturi de ei, Galileo - sunt unele dintre cele mai rezonante ale epocii medievale.

Nenumaratele sale galerii fac din Florenta un oras predominant "inchis", dar tarabele pline de viata, piatetele fermecatoare si gradinile publice ofera locul ideal pentru un binemeritat respiro in aer liber.


Florenta a fost fondata in anul 59 I.Hr., pe ruinele unei vechi asezari etrusce (Fiesole de astazi), pe dealurile ce inconjoara orasul modern. Prosperitatea acestei colonii a fost asigurata de raul Arno, navigabil pana in acest punct si traversat de Via Cassia, unul dintre drumurile strategice ale Romei Antice care faceau legatura cu nordul.

Dupa vremurile intunecate ale Evului Mediu, orasul si-a pastrat independenta si a prosperat destul de repede datorita tranzactiilor bancare si industriei textile. In timpul secolului al XIII-lea s-a bucurat de o forma sofisticata de guvernare republicana, dar in secolul al XIV-leaa intrat in stapanirea puternicei si bogatei familii Medici.

Bazele impresionantei averi a familiei Medici au fost puse de Giovanni de Medici (1360-1429) si consolidate de Cosimo de Medici, cunoscut si sub numele Cosimo cel Batran (1389-1464). De roadele sale s-a bucurat urmasul lui Cosimo, Lorenzo de Medici, cunoscut drept Lorenzo Magnificul (1449-1492).

Mecenatul luminat al familiei Medici si al altora impreuna cu dezvoltarea inregistrata de stiintele umaniste si clasice au fost cele care au pus bazele Renasterii, o perioada infloritoare din toate punctele de vedere, care a gasit un teren fertil in Florenta, cel mai dinamic, mai cosmopolit si mai sofisticat oras al Europei acelor vremuri.

Puternica familie Medici a inceput sa dea semne de subrezire in anii 1490, odata cu moartea lui Lorenzo, lasand astfel calea libera lui Girolamo Savonarola (1452-1498), un calugar charismatic, inlaturat, in 1498, de papalitate.

In 1512, familia Medici revine la putere, chiar daca-si pierduse din amploarea de altadata, doar pentru a fi inlaturata din nou in 1527, de catre imparatul Carol Quintul. Apoi, dupa numai doi ani, familia Medici revine ia putere, de data aceasta prin persoana lui Cosimo I, care si-a impus controlul asupra Toscanei si s-a autointitulat duce.

Ultimul Medici a murit in 1737, dupa ce la conducere se succedasera o serie de conducatori tot mai nepotriviti, orasul trecand, prin lege, sub conduce rea lui Francisc de Lorena, viitorul imparat Francist I al Austriei.

Florenta a ramas sub jugul austriac - mai putin cei 15 ani de dominatie napoleoniana - pana la unificarea intregii Italii, in 1860, incepand de atunci, cel mai devastator eveniment care s-a abatut asupra Florentei au fost inundatiile din 1966, care au omorat mai multi oameni si au distrus definitiv sau partial mii de opere de arta. Astazi, orasul este la fel de prosper ca altadata datorita turismului si industriei textile, si astazi la fel de infloritoare ca in trecut.

Incepe-ti odiseea artistica cu cele doua piete principale: Piazza della Signoria si Piazza del Duomo, cea de-a doua gazduind catedrala, baptisteriul si clopotnita (Campanile), din inaltul careia te poti bucura de o panorama superba asupra Florentei si imprejurimilor sale.

Pornind din aceste doua piete, poti ajunge la trei dintre cele mai importante galerii de arta ale orasului: Uffizi (picturi), Bargello (sculpturi) si Museo dell'Opera del Duomo (sculpturi).

Dupa ce le-ai vizitat, traverseaza raul, de pre ferat pe faimsoul Ponte Vecchio, si exploreaza districtul cunoscut sub denumirea de Oltrarno. Aici vei putea vizita Palatul Pitti, a carei galerie de arta este a doua ca frumusete dupa Galeriile Uffizi, si Capela Brancacci, unde se afla cea mai importanta fresca a orasului.

Tot aici poti vizita si Gradinile Boboli, cel mai faimos parc din Florenta, dar si nenumarate ateliere artizanale, magazine de antichitati si strazi si piete mai linis tite si mai traditionale. De asemenea, nu rata nici superba biserica San Miniato al Monte.

 
Vizitezi Florenta?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL

De vizitat in Florenta

Vacanta in Florenta cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Bilete de avion spre Florenta:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Florenta:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne
 
Florenta obiective turistice, Ce poti vizita in Florenta, Top obiective Florenta, Top atractii Florenta, Florenta locuri de vizitat, Locuri de vizitat Florenta, Locuri de vizitat in Florenta, Florenta atractii turistice, Florenta de vizitat, De vizitat in Florenta, Ce vizitam in Florenta, Top atractii turistice Florenta, Top obiective turistice Florenta, Florenta ghid turistic, Calatorii in Florenta.