Catedrala Sf Bavo din Gent, obiective turistice Gent

Catedrala Sf Bavo , Gent

Obiective turistice Gent

A fost edificata pe fundatiile unei mai vechi biserici, St. Jan, care data din sec. XII. Atunci cand Carol Quintul (botezat in 1500 in acest lacas) a demolat, in 1540, abatia Sf. Bavo pentru a-si cladi fortareata, biserica St. Jan a luat numele actual. A primit rangul de catedrala in 1561.

Intre sec. XIV-XVIII a cunoscut mai multe etape de constructie, in arhitectura monumentului regasindu-se elemente romanice, gotice, baroce, neoclasice; cu toate acestea degaja o senzatie de unitate si grandoare.

Interiorul in marmura neagra este sobru si elegant. in capela din stanga intrarii se pastreaza cea mai frumoasa opera de arta din Belgia, polipticul (altar pictat alcatuit din mai multe panouri articulate) intitulat Adoratia Mielului Mistic, opera a fratilor van Eyck, pictat si instalat in 1432. Altarul are o istorie foarte aventuroasa. Filip II a vrut sa-l ia cu el in Spania, protestantii iconoclasti au incercat sa-l incendieze in 1566, iar Iosif II de Habsburg i-a scos din compozitie pe Adam si Eva, prea socanti prin goliciunea trupeasca. In timpul Directoratului a ajuns la Paris, pentru a reveni in 1815 (in timpul in care Ludovic XVIII era refugiat la Gand, alungat de Napoleon). Un timp, i-au fost amputate cateva panouri care au fost duse si expuse la Berlin, dar au fost inapoiate in 1920. A urmat furtul unui panou (Judecatorii integri, astazi inlocuit cu o copie exacta). Incredintat in 1940 Frantei, altarul este „preluat" de nemti in timpul razboiului si dus in Austria. Descoperit in 1945 de americani intr-o mina de sare din Styria, a fost restituit Belgiei. Exista controverse in legatura cu paternitatea - totala sau partiala - a lui Jan van Eyck sau a fratelui sau Hubert asupra lucrarii. Compozitia, monumentala, complicata si minutioasa, include 284 figuri si 42 specii vegetale.

Cripta catedralei este cea mai mare din Belgia; partial, apartine vechiului lacas (1150). In ea se afla piese de mare valoare: chivotul de argint al Sf. Macarie, un evangheliar din sec. IX, un rulou necrologic al vietii monahale din Evul Mediu, Tripticul Calvarului, lucrare semnata de cel care va fi cunoscut in Italia sub numele de Juste de Gand (elev al lui Van Eyck si Van der Weyden).

Bilete de avion spre Gent:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Catedrala Sf Bavo :
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne