Obiective turistice Gent, Belgia
Home Orase Obiective turistice Gent, Belgia

Obiective turistice Gent, Belgia

 

Vechea resedinta a contilor de Flandra si citadela spirituala a flamanzilor este asezata la confluenta dintre Schelde (Escaut) si Leie (Lys), fiind acum, ca trafic, al doilea port belgian. Aici au vazut lumina zilei imparatul Carol Quintul, in 1500, si scriitorul Maurice Maeterlinck (1862-1949), laureat al premiului Nobel.

Gent si-a dobandit de timpuriu (1126) statutul de comuna independenta; a fost mereu obiect de dispute, inclusiv in Razboiul de 100 ani, trecand, succesiv, sub mai multe tutele. Deoarece dispunea de o bunastare materiala (generata in special de industria sa textila - in sec. XIII era primul producator de postav al Europei - de activitatea portuara si de afacerile comerciale, intense in general), toti stapanitorii Tarilor de Jos ii pretindeau impozite mari. A incercat sa scape de asuprirea straina prin revolte care izbucneau periodic; uneori a avut chiar succes.

Ajunsa in sec. XV sub suzeranitatea ducilor de Burgundia, s-a rasculat impotriva lui Filip cel Bun din cauza fiscalitatii excesive si, mai tarziu, contra lui Carol Temerarul. Trecand apoi sub autoritatea Habsburgilor spanioli, s-a revoltat contra lui Carol Quintul, din aceleasi motive. Acesta a reprimat aspru rasculatii, dar a menajat orasul; a demolat numai zidurile de aparare si a construit o fortareata spaniola, pentru supraveghere si intimidare.

In sec. XVI, au aparut conflictele religioase; calvinista iconoclasti au fost prigoniti de ducele de Alba. In sfarsit, in timpul lui Filip II, protestantii au obtinut chiar aici, prin Pacificarea de la Gand, eliberarea de sub ocupatia spaniola si, intr-o masura, impacarea cu catolicii.

Lunga perioada de declin in sec. XVII-XVIII a fost datorata inchiderii navigatiei pe Schelde (1648). De-abia dupa ce orasul este anexat la Franta (1795), textilistii, aflati la concurenta cu cei din strainatate, readuc in prim plan pentru Gent renumele de oras al bumbacului, al inului si al canepii, Manchester al continentului. Ei introdusesera clandestin, din Anglia, filatura mecanica, care sporea mult productivitatea; era prima patrundere pe continent a revolutiei industriale.

Astazi, capitala Flandrei Orientale (230.000 locuitori) este un centru economic prosper, datorita industriei textile, metalurgiei, chimiei, horticulturii si activitatii portuare, impulsionata de constructia noului canal Gent-Terneu-zen, care-l leaga de litoralul tarii vecine din nord.

Gent adaposteste numeroase obiective turistice. Desi nu foarte cunoscute, amintim Oud Begijnhof St. Elisabeth (acum numai trei casute pe Proveniersterstraat) si Groot Begijnhof, pe St. Amandsberg - Muntele Sf. Amand, pe Grootbegijnhof 64, din Land Van Waaslaan - ambele la marginea orasului, oarecum mai greu accesibile. Pentru o plimbare pe canale, vaporasele au ca puncte de plecare Graslei si Korenlei.

Cel mai frumos e seara: centrul vechi este iluminat feeric, in fiecare zi, intre Pasti si Sarbatoarea Tuturor Sfintilor, si vineri si sambata in restul anului.

In cazul unui sejur prelungit, se poate apela la agentiile (Minerva Boat Company, tel. 09 223 79 17, Regentiestraat 2a) care organizeaza plimbari cu iahturi pe Leie, pentru croaziere in localitatile vecine sau in lungul fluviului.

 
Pret vechi: 52 €
Pret nou de la: 39 €
CAUTA HOTEL

Atractii turistice Gent

Tag: Obiective turistice Gent, Atractii turistice Gent, De vizitat in Gent, Ce vizitam in Gent, Top atractii turistice Gent, Top obiective turistice Gent, Ghid turistic Gent.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne