Palatul Regal Knossos din Heraklion, obiective turistice Heraklion

Palatul Regal Knossos, Heraklion

Obiective turistice Heraklion

Vestigiile vastului Palat Regal minoic de la Knossos, aflate la 5 km sud de Heraklion, constituie principala atractie turistica a Cretei. Ar trebui sa iti rezervi cel putin doua ore pentru acest loc daca doresti sa vezi ceva din palat si din orasul care il inconjoara. Daca il vizitezi in timpul verii, ia cu tine o sticla cu apa, deoarece atmosfera este extrem de calda si de uscata.

Vara este o perioada foarte aglomerata aici; asa ca sfatul cel mai bun este sa vii fie dimineata devreme, fie seara tarziu (in timpul verii, situl ramane deschis pana la apus). Merita din plin sa iti cumperi ghidul sitului. Gandeste-te si la varianta de a vizita palatul insotit de unul dintre ghizii oficiali - taxa va depinde de lungimea turului si de numarul de participanti la acesta.

Vestigiile pe care le vezi in prezent la Knossos sunt departe de a fi cele mai vechi din acest sit, care a fost locuit prima data in perioada neolitica, aproximativ pe la anul 6000 I.Hr. Primul palat de aici a fost datat in jurul anului 2000 I.Hr. Acesta a fost distrus de un cutremur petrecut in jurul anului 1700I. Hr. Cel mal recent palat a fost construit dupa cutremur si a supravietuit pana in 1380 I.Hr., cand a fost la randul lui distrus, de aceasta data intr-un incendiu.

Acest palat a fost construit la o scara enorma, avand aproximativ 1.300 de camere si se estimeaza ca, in zilele sale de maxima glorie de la apogeul civilizatiei minoice, aici locuiau aproximativ 12.000 de oameni, iar in imprejurimile imediate, de patru ori mai multi. Situl este foarte intins, acoperind 75 ha in total, dar publicul are acces doar intr-o parte din el.

Una dintre cele mai cunoscute legende ale Greciei antice provine de aici, anume aceea a labirintului si a monstruosului sau gardian, Minotaurul. Dupa ce sotia regelui Minos din Knossos a dat nastere unei creaturi cu cap de taur si trup omenesc, regele l-ainchis pe Minotaur (numele inseamna "taur din Minos") intr-un labirint aflat in subsolul palatului sau, hranin-du-l prin intermediul sacrificiilor omenesti. Tezeu, ajutat de fiica lui Minos, Ariadna, a reusit sa dea de urma formidabilului Minotaur si sa-i ucida, eliberandu-i astfel pe atenieni din jugul opresiunii.

Se credea ca si regele Minos era doar o legenda, dar doar pana cand arheologul britanic Arthur Evans a descoperit Palatul Minoic din Knossos. De fapt, cuvantul labirint deriva din labrys, care era o secure cu doua lame, simbol minoic ce se regaseste in intregul palat. La fel se intampla si cu figurile de tauri si simbolurile de tauri, aflate si ele peste tot.

Constructiile raspandite in prezent in sit sunt reconstituiri realizate de Evans. Felul in care acesta a utilizat materiale moderne este si astazi motiv de controversa, dar este fascinant sa poti vedea cateva dintre salile palatului readuse ia viata. Cand intri in sit, vei trece pe langa un bust al lui Evans, in spatele caruia se afla trei gropi mari, folosite probabil pentru depozitarea granelor.

Inaintand, vei vedea pe dreapte unul dintre faimoasele simboluri ale Knossosului, Coarnele Sacre. Acesta a fost restaurat si reprezinta coarnele taurului sacru care initial ar fi trebuit sa se afle in varful palatului. La stanga pe aleea principala, aproape vizavi de coarne, se afla treptele care duc la pia-no nobile, nivelul superior, unde se afla ruinele unor altare si de unde se poate admira privelistea excelenta asupa unei mari parti din sit in aceasta zona, cauta Sala Tronului.

Cand Evans a descoperit-o, incaperea era intr-o stare de haos, lucru care l-a facut sa creada ca aici s-a petrecut un ultim eveniment semnificativ, cum ar fi un cutremur, care a coincis cu distrugerea palatului.

Bilete de avion spre Heraklion:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Palatul Regal Knossos:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne