Biserica Trei Ierarhi din Iasi, obiective turistice Iasi

Biserica Trei Ierarhi

Obiectiv turistic din Iasi

Zidurile sale, construite in 1637 pentru domnitorul Vasile Lupu, sunt acoperite in intregime cu decoratii elaborate din piatra. Initial, lucratura era incrustata cu aur, argint si pietre pretioase, dar, chiar si fara aceste minunatii, efectul este fascinant si in ziua de azi, originea stilului suscita controverse intre istoricii de arta.

Unii sugereaza ca biserica ar fi fost inspirata de un chivot - caseta bogat ornamentata in care se pastrau moastele ceea ce corespunde rolului anterior al constructiei ca loc pentru somnul de veci al Sf. Parascheva din Grecia, care odihneste acum in racla ei de argint din apropiata catedrala ortodoxa. Lecomte du Nouy a renovat cladirea, iar picturile murale au fost inlocuite. Dimitrie Cantemir, invatat, diplomat si domnitor al Moldovei (d. 1710-1711), este ingropat aici. El este autorul lucrarii „Descrierea Moldovei", unul dintre primele ghiduri privind principatul.

Langa biserica se afla Sala Gotica ce adaposteste un muzeu de arta religioasa, care cuprinde, printre altele, obiecte legate de istoria manastirii Trei Ierarhi.

 
Bilete de avion spre Iasi:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Biserica Trei Ierarhi:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne