Obiective turistice Iasi, de vizitat in Iasi, Romania
Home / Orase / Obiective turistice Iasi, Romania

Obiective turistice Iasi, Romania

 
 

La Iasi "fiecare piatra vorbeste de trecut", prin numarul mare de manastiri, muzee, case memoriale. De aceea, putem spune ca orasul Iasi este un veritabil muzeu national, prin comorile de istorie si de arta pe care le are.

Cuvintele istoricului Nicolae Iorga descriu elegant si si cu multa pasiune orasul: "Sunt romani care n-au fost niciodata la Iasi, desi n-ar trebui sa fie nici unul, caci cine n-a fost aici nu poate sa strabata cu intelegere foile celor mai frumoase cronici, nu se poate patrunde dupa cuviinta de spiritul trecutului nostru care traieste in acest loc mai viu si mai bogat decat oriunde aiurea [...]. In constiinta lui nationala ar fi o lipsa daca el n-ar fi vazut orasul care a fost si-si zice inca astazi, cu mandrie, capitala Moldovei..."

Iasiul a fost la un moment dat chiar capitala a Romaniei. Oamenii pastreaza in inima acest oras, astfel incat o vizita aici nu te va lasa indiferent. In ciuda problemelor sociale si economice cu care se confrunta, lasiul detine cateva obiective turistice si culturale care te or fermeca: cea mai veche universitate din Romania, o orchestra filarmonica prestigioasa si un teatru superb.

In ceea ce priveste etimologia, istoricii au diferite teorii. Unii afirma ca numele provine de la un trib sarmat, iazigii, mentionati de Ovidiu ca "Ipse vides onerata ferox ut ducata Iasyx/ Per media Istri plaustra bubulcus aquas" si "Jazyges et Colchi Metereaque turba Getaque/ Danubii mediis vix prohibentur aquis". O alta explicatie ar fi ca numele are originea in tribul alanic al iasilor. Trebuie mentionat aici ca iazigii si alanii erau doua ramuri din cele trei ale sarmatilor, a treia fiind roxolanii. in limbile sanskrita si hindi, care au origine comuna cu limba sarmatilor, "yash" inseamna "faima".

Orasul a fost mentionat pentru prima oara intr-un privilegiu comercial emis in 1408 de domnul Moldovei Alexandru cel Bun. Totusi, deoarece existau cladiri mai vechi de aceasta data (spre exemplu presupusa Biserica Armeneasca construita in 1395), se crede ca orasul este mult mai vechi, cel putin cu cateva decenii inainte de aceasta data. In 1564, domnitorul Alexandru Lapusneanu a mutat aici capitala Moldovei de la Suceava, in 1640, Vasile Lupu a infiintat aici prima scoala in limba romana si o tipografie in biserica Trei Ierarhi, iar trei ani mai tarziu aici a fost tiparita prima carte din Moldova.

Desi inima orasului a fost distrusa pe la 1960, lasiul inca pastreaza numeroase cladiri splendide din perioada de dinaintea comunismului.

 
Vizitezi Iasi?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL

De vizitat in Iasi

Asigurare medicala de calatorie
Alege asigurarea potrivita pentru tine si familia ta Click aici!
Bilete de avion spre Iasi:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Iasi:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne
 
Iasi obiective turistice, Ce poti vizita in Iasi, Top obiective Iasi, Top atractii Iasi, Iasi locuri de vizitat, Locuri de vizitat Iasi, Locuri de vizitat in Iasi, Iasi atractii turistice, Iasi de vizitat, De vizitat in Iasi, Ce vizitam in Iasi, Top atractii turistice Iasi, Top obiective turistice Iasi, Iasi ghid turistic, Calatorii in Iasi.