Obiective turistice Insula Cres, de vizitat in Insula Cres, Croatia
Home / Orase / Obiective turistice Insula Cres, Croatia

Obiective turistice Insula Cres, Croatia

 
 

Insula Cres este impanzita de stanci, maslini nodurosi si pietre vechi. Acestea strabat cateva strazi care, de la nord spre sud, deseneaza cei circa 60 km ai acestei insule cu forma alungita. La fiecare cotitura se afla o surpriza si, in punctele mai inguste, bucati de mare ale celor doi versanti.

Masina se cocoata pe reliefuri accidentate, o coroana de paduri de stejari, castani si o alta specie de stejar. Ruginiu, tutun, frunze arse de soare. Ne aflam inca in partea nordica a insulei, numita "tramontana" (vant de nord) datorita vantului ce sufla aici neobosit. Apar pe neasteptate satele asezate pe piscuri, santinele suspendate in cer. Din varfurile stancilor stau de veghe rapele albastre indigo a acestei nelinistite Adriatice brazdate de rutele negustorilor si ale piratilor.

Mai departe, in zona centrala, scenariul se schimba: campuri golase, aride, pietroase, de culoare argilei, namol, sir de oi printre tufisuri de ienupar si cimbrisor; si din nou linii albe: sunt terasate, vechi ziduri uscate care intr-o vreme separau mosioarele, bucati de pamant rupte de roci unde cresteau cativa maslini. Viata dura pentru locuitorii din Cres, ce trebuie sa lupte cu vantul si cu teritoriul magic si aspra. Iata un miraj de verdeata, primul: este linia de orizont a limbului sud.

Strada coboara pe inaltimi joase, covoare de iarba verde ce serpuiesc spre mare. imbucari franjurate, dorinta de soare, de bai. Pe coasta estica, unde se simte inca framantarea borei, vijelii ce rup iarba. Calatoria in Cres este o respiratie de peisaje framantate, vaste.

Cea mai mare insula din Adriatica, dupa Krk, este un taram al singuratatii, unde zboara grifonii si totul pare nemiscat, te opresti pentru a lua putina benzina si intalnesti pe cineva care iti dezvaluie cateva secrete. Teritoriul inaccesibil ii descurajeaza pe turisti, care se aduna pe putine plaje dar prefera Losinj.

Pomii sunt extrem de putini, dar nu lipsesc locurile de tabara, camerele si apartamentele de inchiriat. Preturile sunt bune, mai ales daca sunt ascunse in targuri linistite, semi-abandonate, pe uscat si de aici se pleaca pentru a descoperi insula. Pe malul vestic plajele sunt mai accesibile (se ajunge la ele cu ajutorul potecilor ce strabat frunzisurile sau cu o barca din minusculele asezari ale pescarilor); pinii ating usor malurile pietroase; cand se ajunge in golfurile salbatice Punta Kriza sau se inoata in Modra Spilja (Grota albastra) in golful Zanja, se simte ca incantarea este abia la inceput.

Totul de la inceput, inca in cautarea insulei Cres, care se ascunde in fiecare colt, aidoma Grifonilor sai. Pentru a-i vedea se strabat poteci acoperite ale uscatului. Zboara in cer, impartind cu tine peisajele panoramice ale varfurilor. O alta straduta duce spre un alt orizont. De asta data terasa se infatiseaza pe Vransko Jezero, lacul criptocarstic din Vrana care aprovizioneaza toata insula: apa de culoare albastru intens, care isi decupeaza un spatiu in centrul vaii, este incununata de coline si paduri intunecate.

Dupa munti si paduri care inghit vaile, acest orasel este un tinut de oaza. In sfarsit un razor fertil, mosioare, case rurale, mozaic de campuri striate de mici ziduri netencuite si desenati cu dragoste de maini zbarcite, pamant ce daruieste fructe, pamant rar pe aceasta insula.

Cres este unicul adevarat centru turistic din partea nordica. Daca va asteptati la o padure de arbori, aveti surpriza de a da peste un centru de pescari care are un aer de Venetia: case joase, tencuieli colorate care fac duet cu mandrac (dana pentru vase mici), adancul portic medieval. Atmosfera este relaxata, de pe dig se admira un golf larg ce vrea sa fie inghitit in imbratisarea marii.

Ca pe vremurile Serenissimei, cand Cres era orasul capitanilor maritimi, pare ca intregul oras se aduna in aceasta fasie de piatra, intre piata - gazduita in loza (logie) din secolul XVI - si mare, cu barcutele din lemn ce lasa dare in golf urmarite de clientii cafenelelor de-a lungul malului.

Putinii turisti care se intalnesc par a fi ancorati aici, pentru a fixa panorama. Dintr-un capat in celalalt al golfului, privirea imbratiseaza padurea de pini, putine vile de la inceputurile secolului XX, o peninsula de smarald si o mare deschisa.

 
Vizitezi Insula Cres?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL

De vizitat in Insula Cres

Vacanta in Insula Cres cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Bilete de avion spre Insula Cres:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Insula Cres:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne
 
Insula Cres obiective turistice, Ce poti vizita in Insula Cres, Top obiective Insula Cres, Top atractii Insula Cres, Insula Cres locuri de vizitat, Locuri de vizitat Insula Cres, Locuri de vizitat in Insula Cres, Insula Cres atractii turistice, Insula Cres de vizitat, De vizitat in Insula Cres, Ce vizitam in Insula Cres, Top atractii turistice Insula Cres, Top obiective turistice Insula Cres, Insula Cres ghid turistic, Calatorii in Insula Cres.