Templele Ggantija din Insula Gozo, obiective turistice Insula Gozo

Templele Ggantija, Insula Gozo

Obiective turistice Insula Gozo

Templele sunt punctul de atractie al arhipelagului, cu atat mai mult cu cat au rezistat mileniilor, aflandu-se intr-o stare destul de buna de conservare. Complexul arhitectonic este format din doua temple; se presupune ca cel mai mare si mai vechi ar data cam de la 3500 i.H., dupa unii specialisti ar fi chiar mai vechi. Cel de-al doilea este mic si mult mai simpl.

Este remarcabila dimensiunea blocurilor de piatra din care sunt construite: masoara peste sase metri in inaltime si cantaresc cateva tone; constructorii din acea vreme au reusit sa le ridice slujindu-se doar de dalti, ciocane, bile de piatra si parghii.

Se spune ca templele sunt opera unei femei gigantice pe nume Sansuna, care a carat blocurile uriase de la Ta'Cenc. Constructia a inceput cu alcatuirea si nivelarea rocii de baza. Planseele au fost executate in general din torba (tencuiala de calcar zdrobit) sau s-au folosit lespezi mari de piatra.

Zidurile templelor au fost alcatuite dintr-o umplutura de pietris si pamant cu fete interioare si exterioare din blocuri de piatra. Blocuri enorme de calcar au fost fixate cu grija in zidurile de la Ggantija, dar lucrarea pare mai grosolana comparativ cu fatada de la Hagar Qim sau in comparatie cu templul estic de la Tarxien, unde pietrele se aliniaza perfect.

Templele se desfasoara in jurul unei axe centrale. In interior, suprafetele netede au fost create prin aplicarea de argila pe blocurile grosiere de calcar, acoperita de o tencuiala de var alb, care a fost vopsit rosu inchis. Fatada templului principal este concava; altarul este din calcar, decorat cu modele in spirala.

Exista orificii special create pentru oracol. Templul are trei incaperi grupate in jurul unei curti rectangulare centrale. Mai tarziu a fost adaugata o curte exterioara semicirculara cu o fatada alcatuita din placi de piatra uriase; camerele laterale sunt impodobite cu altare si nise si comunica intre ele prin niste orificii in piatra.

Cele doua capete sculptate gasite aici, infatisand probabil zeitati, sunt pastrate la Muzeul de Arheologie, ca si sarpele si pasarile gravate care impodobeau templul.

Bilete de avion spre Insula Gozo:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Templele Ggantija:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne