Obiective turistice Insula Losinj, de vizitat in Insula Losinj, Croatia
Home / Orase / Obiective turistice Insula Losinj, Croatia

Obiective turistice Insula Losinj, Croatia

 
Vacanta in Insula Losinj?
Cauta cele mai bune camere de hotel:
De la 39 €
CAUTA HOTEL
 
 
 

Luis Sepiilveda povesteste ca in Artatore, un sat de pe insula Losinj, a scris primele 80 de pagini ale cartii Batranul care citea romane de dragoste. Creatie din care razbatea o aroma de pamant si padure.

Nu stiu daca din cauza acestei sugestii, dar cand am acostat la chei, in primele ore ale diminetii, m-am simtit invaluita in parfumul frunzisului si al pinilor. Numai dupa cateva clipe, cand s-a imprastiat valul de ceata, se fac simtite unele prezente, marginea silicata a stancii dolomite ce separa albastrul cobalt de peretele smarald al pomilor.

Losinj are o forma usor alungita, care se restrange in apropiere de stramtoarea Privlaka.

Ziua inainteaza, o mica flota de barci care deja exploreaza apele, adulmeca golfurile, se duc spre nord, inspre Cres si spre malurile solitare ale arhipelagului ce impodobeste insula. Pretutindeni se aude vorbindu-se italiana:

de-a lungul malului, in barcile cu vele care se leagana langa dig. Italienii par indragostiti de acest tinut care inca vorbeste venetiana si care aminteste, in fiecare colt, de destinul fabulos al oamenilor marii daruiti de catre Serenissima.

Santiere abandonate, case aristocratice ale armatorilor si capitanilor de mare se ascund printre palmierii care privesc portul, unde nu rareori se vad pescarii la pescuit cu un calafatuitor din lemn. Totul te face sa te gandesti la oceane si la acea aventura inceputa inca de la finele secolului XVIII, cand santierele navale locale scoteau din cuptor nu numai cele mai bune veliere din Adriatica dar dadeau si marinari de prima clasa capabili sa navigheze dintr-un capat in celalalt al lumii, in ultima parte a secolului urmator au fost inmatriculate la Losinj 150 de veliere: unul dintre acestea cantareste peste 2500 tone, si este cea mai mare nava a Imperiului, botezata cu numele reginei Elisabeta si lansata chiar de catre Franz Josef.

Traditia seculara se sfasie chiar atunci, cu extinderea folosirii vapoarelor cu abur. Dar vine nobilimea austro-ungara, se construiesc hoteluri si pamantul capata destinatie turistica, chiar daca in inima fiecarui insular inca se mai ascunde un capitan.

Peisajul intriga, si merita sa infrunti supraaglomeratia si sa cobori in Losinj, atmosfera de vacanta, barci, colturi salbatice. Pentru cazari in plina stagiune este mai bine sa optati pentru Veli Losinj sau pentru orasele mai mici.

 

De vizitat in Insula Losinj

Insula Losinj obiective turistice, Ce poti vizita in Insula Losinj, Top obiective Insula Losinj, Top atractii Insula Losinj, Insula Losinj locuri de vizitat, Locuri de vizitat Insula Losinj, Locuri de vizitat in Insula Losinj, Insula Losinj atractii turistice, Insula Losinj de vizitat, De vizitat in Insula Losinj, Ce vizitam in Insula Losinj, Top atractii turistice Insula Losinj, Top obiective turistice Insula Losinj, Insula Losinj ghid turistic, Calatorii in Insula Losinj.
 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne