Obiective turistice Insula Vis, de vizitat in Insula Vis, Croatia
Home / Orase / Obiective turistice Insula Vis, Croatia

Obiective turistice Insula Vis, Croatia

 
 

Pamant melancolic, impregnat de istorie, marcat de cuceriri si batalii continue, Vis naufragiaza, pierduta in mijlocul Adriaticii. De la Split sunt necesare mai mult de trei ore pentru a ajunge aici.

In timp ce navighezi spre insula de culoare gri-argintie, intr-o negura de culoarea anasonului, parca patrunzi intr-un timp indepartat, intr-un un alt refugiu din aceasta Mediterana uitata.

Vis are parfum de ierburi salbatice, rozmarin, capere, lavanda si vin ce impregneaza rocile precum butoaiele din depozite.

Culorile prafuite ale frunzisului readuc la viata povarnisurile pietroase. Antichitatea se cuibareste in spatele fiecarei stanci si pe fundurile marii.

Vechi maguri de pietre impestriteaza povarnisurile, inca de la intrarea in port. Orizontul este ondulat de linia morbida a colinelor ce se arunca in mare.

Vis este cea mai occidentala dintre insulele croate, o pozitia care i-a conferit, dintotdeauna, un rol strategic. Iata etapele istoriei sale.

Grecii lui Dionisie cel Batran i-au dat numele de Issa si au facut aici baza pentru colonizarea litoralului, in acea epoca apar vasele din Issa, cani pentru vin in teracota lucrata, si zidurile defensive ale orasului, vizibile si astazi.

Romanii au construit aici termele, conservate partial, si teatrul care, judecand de la fundatii, trebuia sa gazduiasca un vast stal. Venetienii au facut din ca un punct strategic, pentru a se apara cu vitejie impotriva atacurilor continue ale piratilor care constrangeau populatia sa abandoneze coasta si apoi sa fondeze satul Velo Selo, in interior.

Dupa congresul de la Viena a devenit baza pentru navele de razboi ale habsburgilor, in timp ce in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost cartierul general al partizanilor lui Tito (pestera unde a locuit Maresalul in vara lui 1944, in apropiere de Komiza).

Odata cu evolutia istoriei, istoria uita de sine. Misterul insulei Vis este inchis in acei aproape 40 de ani in care, devenind baza militara, a fost inchisa turismului; a iesit din lunga izolare abia in 1989. Au fost ani de depopulare, oamenii isi cautau de lucru in alte parti, dar, asa cum s-a intamplat si pe alte insule, natura s-a salvat.

Aici se afla trei hoteluri si o mana de case pc un tinut salbatic, impestritat de adancituri, mici drumuri pietroase, refugii incantatoare. Deci, Vis este unul dintre paradisurile Adriaticii.

Faima sa creste cu fiecare zi, velierele ajung, atrase de frumusetea virgina si de marea generoasa. Si gastronomia, aici, este o adevarata exceptie, bogata si variata fata de cea din alte insule.

Pe unica strada, panoramica, se intampla ca un iepure sau un fazan sa traverseze drumul pe neasteptate... alti locuitori ai acestui colt de Adriatica.

 
Vizitezi Insula Vis?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL

De vizitat in Insula Vis

Vacanta in Insula Vis cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Bilete de avion spre Insula Vis:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Insula Vis:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne
 
Insula Vis obiective turistice, Ce poti vizita in Insula Vis, Top obiective Insula Vis, Top atractii Insula Vis, Insula Vis locuri de vizitat, Locuri de vizitat Insula Vis, Locuri de vizitat in Insula Vis, Insula Vis atractii turistice, Insula Vis de vizitat, De vizitat in Insula Vis, Ce vizitam in Insula Vis, Top atractii turistice Insula Vis, Top obiective turistice Insula Vis, Insula Vis ghid turistic, Calatorii in Insula Vis.