Moscheea Nuruosmanyie din Istanbul, obiective turistice Istanbul

Moscheea Nuruosmanyie, Istanbul

Obiective turistice Istanbul

Se remarca prin abundenta elementelor caracteristice stilului baroc si prin absenta fantanii de ablutiune (fantana spalarii rituale de dinaintea rugaciunii). A fost construita la ordinul sultanului Mahmud I (1730 - 1754) si finalizata de fratele si succesorul acestuia, Osman III (1754 - 1757).

Coloanele din sala de rugaciune lipsesc, insa cupola este imensa, cu un diametru de 25 m si o inaltime de 43 m. Numeroasele ferestre asigura o luminozitate excelenta si justifica denumirea moscheii: Nuruosmaniye inseamna "Lumina lui Osman".

A fost adusa de la Templullui Apollo de catre imparatul Constantin in anii 325/328 d.H. Invarful ei a existat o statuie a zeului Apollo, inlocuita in perioada crestina cu o cruce. Coloana simboliza sfarsitul traditiilor pagane pe teritoriile Bizantului si a fost inaltata in mijlocul unei pietede forma ovala – Forum Constantini – localizata pe a doua colina a orasului. Crucea a fost indepartata dupa cucerirea Constantinopolului.

Coloana inalta de 35 m a fost afectata de-a lungul vremii de incendii puternice si de conditiile climatice, astfel incat sultanul Mustafa II a dispus consolidarea ei cu ajutorul unor cercuri de fier. Capitelul de marmura dateaza din secolul al XII-lea, iar piedestalul de protectie din secolul al XVIII-lea.

Bilete de avion spre Istanbul:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Moscheea Nuruosmanyie:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne