Moscheea Suleymaniye din Istanbul, obiective turistice Istanbul

Moscheea Suleymaniye, Istanbul

Obiective turistice Istanbul

Spre est de Marele Bazar se afla Universitatea, la nordul careia se inalta moscheea sultanului Soliman I Magnificul, centrul unui complex care cuprinde scoala, biblioteca, azil si cantina pentru saraci, bai, cimitir, gradina.

Zidita de marele arhitect Sinan, intre anii 1550-1557, cladirea moscheii este precedata de un atriu dreptunghiular.

Interiorul, de plan usor dreptunghiular (aproape patrat), este acoperit cu o cupola ridicata pe stalpi masivi si pe pandantivi, sprijinita spre intrare si spre mihrab de semicalote. Cupola, cu un diametru de 26,5 m si inaltimea de 53 m, se apropie in dimensiuni de modelul bizantin Sf. Sofia, edificiu care, secole de-a randul, a fost pentru arhitectura islamica sursa de inspiratie si izvor de rivalitate. Podoabele arhitectonice ale moscheii sunt somptuoase: fusurile coloanelor de la porticul curtii, ca si din interior, de porfir, de granit roz si de marmura, provin, in majoritate, de la cladiri bizantine; capitelurile sunt decorate cu motive geometrice.

De jur imprejurul cupolei sunt 32 de ferestre, cladirea totalizand 200. Cele trei porti sunt lucrate in abanos si sidef. Fatadele laterale sunt impodobite cu galerii etajate, in cimitirul-gradina care face parte din complex se afla Mausoleul sultanului Soliman I, o cladire octogonala inconjurata pe exterior de arcade si cu un portic la intrare.

Peretii sunt impodobiti cu placi de faianta si cupola are un decor bogat, cu incrustatii de marmura si cristal de stanca. In mijlocul salii sunt asezate sarcofagele sultanului si ale membrilor familiei sale, protejate de o balustrada de lemn de nuc incrustata cu coral. Roxelane, sotia favorita a lui Soliman I, odihneste intr-un mausoleu separat, in apropiere. In acelasi complex se afla si mormantul lui Sinan, arhitectul sultanilor, intr-o mica gradina impodobita cu o fantana.

Bilete de avion spre Istanbul:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Moscheea Suleymaniye:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne