Palatul Dolmabahce din Istanbul, obiective turistice Istanbul

Palatul Dolmabahce

Obiectiv turistic din Istanbul

Pe la mijlocul sec. 19, considerand ca resedinta de la Topkapi nu-l mai poate apara de o rascoala populara, sultanul Abdiilmecit I a hotarat sa se mute pe celalalt mal al Bosforului, mai linistit si mai sigur.

A fost construit, in 1853, pe locul unde altadata se afla vechiul palatul Besiktas-Sarayi, Dolmabahce, care ilustreaza nu numai viziunea despre lux a lui Abdiilmecit I, ci si imensitatea bogatiei sale: opulentul palat a fost platit in intregime din averea personala a sultanului.

Rafinamentul si armonia artei vechi islamice, atat de complex reprezentate in Topkapi, au fost inlocuite, in incaperile palatului Dolmabahce, cu un decor de un fast cam tipator, cu belsug de cristaluri (nu numai nenumarate lustre, ci pana si balustrada scarii de onoare), cu covoare si cu portelanuri europene, cu marmura alba, porfir etc. Privit dinspre mare, palatul este compus dintr-un corp central, mai inalt, avand in dreapta doua corpuri de cladire si in stanga unul, legate intre ele prin galerii acoperite.

Un chei de marmura, lung de 600 m, se intinde spre mare.

In corpul central se afla sala tronului; palatul este plin cu mobile pretioase, iar plafoanele sunt pictate de pictori francezi si italieni.

Mustafa Kemal Ataturk a locuit in palatul Dolmabahce, atunci cand se afla la Istanbul; el a murit intr-una' din incaperi, la 10 nov. 1938, la ora 9.05 - ora la care au fost oprite ceasurile palatului. Astazi, palatul Dolmabahce este muzeu.

perfect-tour.ro/ Perfect Tour
Bilete de avion spre Istanbul:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Palatul Dolmabahce:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne