Palatul Topkapi din Istanbul, obiective turistice de vizitat in Istanbul

Palatul Topkapi, Istanbul

 

Varful peninsulei pe care este construit orasul vechi este dominat de marele palat Topkapi, fondat de Mehmet al II-lea Cuceritorul. Asezat pe un teren imens, palatul acopera tot spatiul cuprins intre Sf. Sofia si varful peninsulei.

Palatul este inconjurat de un zid intarit cu turnuri si strapuns de sapte porti, dintre care patru catre interiorul peninsulei si trei catre mare.

Poarta imperiala (Bab-i Humayun), care da catre Sf. Sofia, este cea mai importanta. Palatul este un vast complex de cladiri in care se afla locuintele sultanilor, bai, bucatarii, biblioteca, scoala, moschei, curti si gradini. Prima cladire a palatului si zidul imprejmuitor au fost construite intre 1465-1478.

Cercetarile arheologice au dat la iveala aici urme de constructii grecesti si bizantine. Topkapi (Poarta tunurilor) era la inceput numele unuia dintre pavilioanele palatului, construit pe malul marii. In 1862 aceasta cladire a disparut intr-un incendiu, iar numele ei a fost dat intregului complex.

Ansamblul acopera aproape 600.000 m2; cladirile principale sunt astazi muzee, iar gradinile particulare ale sultanilor au devenit parc public (Giilhane Parki). Cele patru curti ale palatului comunica intre ele prin porti, care nu sunt asezate una in fata alteia, ca la ansamblurile occidentale.

Nici cladirile nu au un stil unitar, ele fiind rezultatul unor adaugiri si refaceri succesive, in epoci diferite si efectuate de diferiti arhitecti si constructori, in prima curte, in care se intra prin Poarta Imperiala, vedem in partea stanga biserica Sf. Irina, datand din sec. 6, azi muzeu. Langa ea se afla atelierul in care se batea moneda si se manufacturau bijuterii si vase de aur si de argint pentru sultan. Pe dreapta, la capatul zidului, se gasea altadata Fantana Calaului, unde erau decapitati condamnatii, si Piatra Avertismentului, unde erau expuse capetele lor.

Cea de a doua poarta este flancata de doua turnuri; desi se crede ca a fost construita sub Soliman Magnificul, poarta e mentionata in documente cu mult inainte. Curtea se numea Curtea Ceremoniilor. Aici se afla Sala Sfatului, loc din care s-au dat legile intregului imperiu otoman, timp de 400 de ani.

In curte aveau loc ceremoniile, de la primirea ambasadorilor pana la plata Ierurilor ienicerilor. Tot aici pot fi vazute vestigii ale unor constructii bizantine, in care au fost gasite doua sarcofage de porfir, azi asezate in curtea bisericii Sf. Irina. Numai imparatul si familia sa erau inmormantati in sarcofage de porfir, ceea ce duce la concluzia ca aici se afla o necropola imperiala bizantina.

Curtea este inconjurata de porticuri. In dreapta se afla bucatariile, in stanga, spre nord, se afla intrarea spre Harem. Bucatariile sunt situate de-a lungul unei alei. Exista si o Moschee a Bucatarilor, cladirile bucatariilor au fost reconstruite de marele arhitect Sinan, dupa ce un incendiu le-a mistuit in 1574.

In capatul aleii se afla o alta moschee si cladirea Cofetarilor, care adaposteste azi ustensilele de bucatarie. In cladirile bucatariilor sunt expuse portelanuri europene, chineze, japoneze si turcesti si argintarie. Colectiile de portelanuri de la Topkapi sunt impresionante atat prin raritatea si valoarea pieselor, cat si prin numarul lor. Expozitia de argintarie cuprinde piese turcesti si europene (cea mai veche piesa este un bol de argint care a apartinut lui Soliman Magnificul).

Colectia de arme, in fosta cladire a Tezaurului, din aceeasi curte, cuprinde, pe langa arme capturate pe campurile de lupta, si arme care au apartinut sultanilor si oamenilor importanti ai Imperiului Otoman. Printre zeci de arme de toate felurile, gasim la Topkapi si una din sabiile lui Stefan cel Mare.

In cea de-a treia curte se intra prin Poarta Eunucilor Albi, numita si Poarta Fericirii si Poarta Audientelor. In fata acestei porti aveau loc ceremoniile de urcare pe tron ale sultanilor, ceremoniile de supunere in fata sultanului si cele funerare, precum si multe alte ceremonii oficiale. Curtea a treia poarta numele de Enderun (Interior). Ea este inconjurata de dormitoarele pajilor.

In ele sunt expuse costumele sultanilor. Tot aici se afla salile in care este expus tezaurul: Pavilionul lui Mehmet Cuceritorul si Sala Tezaurului. Tezaurul contine piese executate in atelierele seraiului, cadouri oferite de oameni de stat straini, piese aduse din teritoriile supuse de Imperiul Otoman si piese comandate de viziri pentru a fi daruite sultanilor. Bijuteriile apartinand femeilor din serai nu se trimiteau de regula la tezaur, in cele patru sali ale Tezaurului, sunt expuse:

In sala 1 - obiecte din aur, tesaturi brodate cu perle, vase de metal incrustate cu pietre, accesorii de imbracaminte brodate cu perle, o camasa de zale impodobita cu pietre pretioase, o cutie muzicala in forma de elefant etc.

In sala 2 - bijuterii impodobite cu smaralde; celebra pasiune a sultanilor pentru frumoasa piatra pretioasa verde face ca in aceasta sala sa se fi adunat o multime de smaralde de dimensiuni fabuloase, montate pe manerele armelor (v. pumnalul de la Topkapi), pe egretele turbanelor, pe bijuterii, ca podoaba pentru mobila etc.

In sala 3 - leaganul unui print, impodobit cu aur si pietre pretioase, un pandantiv dintr-un imens rubin, podoabe si obiecte impodobite cu briliante etc. Cea mai celebra piesa din aceasta sala este Diamantul negustorului de linguri (Kasikci elmasi), un enorm diamant de 86 ka-rate, in forma de para, inconjurat de 49 briliante foarte mari. Legenda spune ca diamantul ar fi fost gasit in sec. 17 intr-o gramada de gunoi si ar fi fost cumparat de un negustor ambulant, care ar fi dat in schimbul lui trei linguri (de unde numele). Alte diamante uriase, incrustate in bijuterii, sunt expuse in aceasta sala, precum si doua candelabre de aur masiv (cate 49 kg) incrustate cu mii de diamante, executate la porunca sultanului Abdiilmecit.

In sala 4 - un tron in stil indian, oferit de Nader Sah sultanului Mahmut I-ul (sec. 18), obiecte de podoaba, obiecte decorative (jocuri de sah din pietre pretioase, cutii de tutun, linguri etc.) Portretele sultanilor. Tot in a treia curte, la etajul al doilea al cladirii in care locuiau altadata paznicii Tezaurului, sunt expuse 37 de portrete ale sultanilor, dintre care multe sunt copii dupa originalele aflate in alte tari. Profetul Mahomet.

O sectiune a muzeului este dedicata pastrarii obiectelor sfinte provenind de la profetul Mahomet, intre care pelerina, doua sabii, cateva scrisori scrise de mana sa, sigiliul, drapelul, dar si o bucata dintr-un dinte, peri din barba lui si chiar si urme ale piciorului profetului pe piatra sau pe caramida.

Biblioteca lui Ahmet al III-lea se afla intr-un elegant pavilion separat. Aici se pastreaza manuscrise impodobite cu miniaturi si este expusa una din celebrele harti ale lui Piri Reis (1513). Curtea a patra e constituita din gradini in care sunt risipite pavilioane si fantani; aici isi petreceau sultanii mare parte din viata de zi cu zi.

Pavilionul Revan (1635), de plan octogonal, are o bogata decoratie interioara: placi de faianta, dulapuri cu incrustatii de sidef, vitralii. Pavilionul Bagdad (1639), cu aceleasi caracteristici de stil si construit, ca si pavilionul Revan, din porunca sultanului Murat IV, are o decoratie asemanatoare, dar mai bogata si mai eleganta.

Pavilionul Circumciziunii, construit de Ibrahim I, urmasul lui Murat al IV-lea, era destinat practicarii acestei operatii impuse de traditia cultului islamic. Pavilionul are un frumos decor de placi de faianta cu ornamente florale si motive animaliere. Haremul.

Cuvantul harem inseamna loc interzis. In afara de sultan si de familia sa, si in afara de personal, era interzis tuturor, indiferent de rang, sa intre in apartamentele femeilor sultanului. In sutele de ani de istorie a palatului Topkapi, numai medicul seraiului a avut permisiunea sa vada femeile, iar daca trebuia sa se faca reparatii, ele se faceau in absenta locatarelor. Se crede ca haremul de la Topkapi a fost construit in timpul domniei lui Soliman Magnificul, la indemnul celebrei sale sotii, sultana Roxelane, iar amenajarea lui nu a fost incheiata decat in vremurile lui Murat al III-lea.

Sultanii care au urmat au facut numeroase adaugiri si imbunatatiri, astfel ca haremul a devenit un ansamblu complicat de cladiri. Complexul cuprinde locuintele eunucilor negri, locuintele sotiilor sultanilor si locuintele sultanilor, peste 300 incaperi, saloane, bai, bucatarii, chiar si un spital. Apartamentele erau despartite prin curti pavate, inconjurate de porticuri pe sub care se intra in alte incaperi. Intrarile si iesirile din harem erau supravegheate de eunuci negri, care locuiau in incaperile dintre cele doua porti ale haremului. Eunucii negri veneau in general din Egipt si primeau o educatie severa.

Exista aici o moschee a eunucilor negri, bogat decorata cu placi policrome de faianta, la fel ca si peretii curtilor interioare.


Locuintele rezervate femeilor se insira in jurul a trei curti: cea a mamei sultanului aflat pe tron, Valide Sultan, cea a favoritelor si a femeilor care aveau copii ai sultanului si cea a servantelor.

Peretii sunt imbracati in placi de faianta multicolore, cupolele sunt acoperite cu ornamente; toate apartamentele se compuneau din cateva incaperi, cu bai, camere de toaleta, saloane etc. Covoarele acopereau podelele, la ferestre erau puse perdele din tesaturi de pret, placile de faianta de pe pereti nu erau numai turcesti, ci si faiante de Delft.

Apartamentele sultanului sunt si mai luxoase, cu mobile incrustate cu sidef si baga; aici se afla si o biblioteca. In secolul 17 a fost adaugat si un apartament al printului mostenitor, decorat cu vitralii, placi policrome de faianta, mobile bogat incrustate, tesaturi scumpe.

Vizitezi Palatul Topkapi?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL
Vacanta in Istanbul cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Asigurare medicala de calatorie
Alege asigurarea potrivita pentru tine si familia ta Click aici!
Ghiduri de calatorie Istanbul:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Istanbul:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Palatul Topkapi:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!