Castelul Wesselényi din Jibou, obiective turistice Jibou

Castelul Wesselényi, Jibou

Obiective turistice Jibou

In inima orasului Jibou se inalta Palatul Wesselenyi, o alta capodopera in stil baroc neglijata timp de mai multe decenii. A fost construit intre 1779 si 1810.

Constructia palatului a fost inceputa in 1779, de familia Wessélenyi Miklós si Cserei Ilona. Cladirea a fost conceputa de baronul Wesselényi fiindca resedinta veche nobiliara cu 13 incaperi, situata langa palat, nu era destul de incapatoare. in 1785 Wesselényi a intrat in conflict cu vecinul sau din Garbau, Johan Haller, pe care l-a atacat cu peste 500 de oameni inarmati. Fapta a fost condamnata de imparat, si Wesselényi a ajuns la inchisoarea din Kufstein, iar lucrarile palatului au fost incetinite si chiar oprite pana in 1791.

Dupa eliberare lucrarile au fost reluate si in 1796 palatul a fost terminat. Pentru amenajarea parcului englez a fost angajat un gradinar vienez, a fost realizat lacul cu nuferi, construita sera pentru gradina de iarna si montata fantana arteziana. in 1805 sibianul Franz Neuhauser picteaza scene de vanatoare in interiorul castelului. in 1810 toate lucrarile erau terminate. Frumusetea si eleganta palatului a fost pastrata si de urmasi, printre care Luntrasul de pe Dunare, numit asa dupa ce a salvat multi oameni in timpul inundatiilor din 1838 din Budapesta.

In prezent in castel mai functioneaza doar Clubul copiilor. Leii de piatra din gradina au fost adusi aici la sfarsitul anilor '70 de la palatul Jósika Miklos din Surduc. Recent, palatul a fost retrocedat mostenitorilor fara cripta! Cripta, locul de veci al stramosilor nu a fost ceruta!

Stema familiei Wesselényi a fost luata de pe castel si dusa in pivnita. Asa a reusit sa reziste istoriei.

Bilete de avion spre Jibou:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Castelul Wesselényi:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne