Obiective turistice Jibou, de vizitat in Jibou, Romania
Home / Orase / Obiective turistice Jibou, Romania

Obiective turistice Jibou, Romania

 
Vacanta in Jibou?
Cauta cele mai bune camere de hotel:
De la 39 €
CAUTA HOTEL
 
 
 

Orasul Jibou face parte din categoria celor mai tinere centre urbane ale tarii, fiind asezat in tinutul Somesului, stravechi tinut romanesc, documentele istorice continand multiple dovezi ale existentei asezarii de-a lungul veacurilor.

Se gaseste la o distanta de 25 km nord-est de municipiu Zalau, de care este legat prin drumul national 1H si drumul judetean 108 A, precum si de calea ferata. Aceasta pozitie geografica, favorizata de intersectia unor importante cai ferate si rutiere, a contribuit si contribuie si astazi la dezvoltarea sa pe multiple planuri: economic, social, comercial, administrativ, cultural etc. Teritoriul orasului Jibou este asezat in sudul Depresiunii Guruslau. In cea mai mare parte se intinde pe terasa a doua a Somesului, care este de fapt si cea mai mare ca intindere, dar si in lunca Somesului si pe terasa a treia a acestuia. In componenta administrativa a orasului Jibou intra si patru sate: Cuceu, Husia, Rona si Var.

Prima atestare documentara a Jiboului dateaza inca din anul 1205, sub numele de Chybur. Dintre numeroasele denumiri pe care le-a purtat Jiboul, sunt demne de luat in seama "Villa" (oras) in 1219 si "Oppidum" (oras intarit) in 1564, care atesta importanta localitatii in acele vremuri. Ca vechime, localitatea Jibou poate fi considerata mai veche decat prima sa atestare documentara, tinand cont de faptul ca drumul roman care lega castrul de la Tihau cu cel de la Porolissum, trecea prin hotarul ei. Dezvoltarea localitatii Jibou a continuat in epoca feudala, dar a avut de suferit de pe urma invaziilor turcesti cum au fost cele din 1610 sau 1665.

Un rol important in evolutia Jiboului a avut-o familia Wesselényi, care a construit aici un castel inca in anul 1584, din care in zilele noastre se mai pastreaza doar urmele de fundatie. Constructia actualului castel Wesselényi in stil baroc, unul din cele mai frumoase din Transilvania, a inceput in anul 1778 si a durat mai bine de 30 ani. Cel mai de seama reprezentant al acestei familii a fost contele Wesselényi Miklós Jr., care a trait intre 1796-1850, a luptat pentru eliberarea iobagilor, fiind considerat liderul opozitiei nobiliare maghiare reformatoare, care lupta impotriva conservatorismului monarhiei de Habsburg.

Beneficiind de un cadru natural pitoresc, fiind legat atat prin calea ferata, cat si prin drumuri rutiere de marile orase din apropiere, orasul Jibou dispune de toate atuurile unei zone cu valente turistice. Principalul punct de atractie, si implicit obiectiv turistic, il constituie Gradina Botanica, unde privelistea ochiului este incantata de o gama variata de specii de plante provenite din toate colturile lumii. Alaturi de modernul complex botanic se incadreaza in peisaj castelul baroc al familiei Wesselényi. Un alt punct de atractie il constituie Baile cu caracter sezonier, care dispun de ape minerale si namoluri sapropelice, folosite la tratarea diferitelor boli si afectiuni. Prezenta Somesului, a pasunilor, pajistilor si a padurilor de foioase atrage in diferite perioade ale anului amatorii de pescuit si de vanat.

 

De vizitat in Jibou

Jibou obiective turistice, Ce poti vizita in Jibou, Top obiective Jibou, Top atractii Jibou, Jibou locuri de vizitat, Locuri de vizitat Jibou, Locuri de vizitat in Jibou, Jibou atractii turistice, Jibou de vizitat, De vizitat in Jibou, Ce vizitam in Jibou, Top atractii turistice Jibou, Top obiective turistice Jibou, Jibou ghid turistic, Calatorii in Jibou.
 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne