Dikteon Andron din Kastelli, obiective turistice Kastelli

Dikteon Andron, Kastelli

Obiective turistice Kastelli

Originile Dikteon Andron (Pestera Dikteon), cel putin cele legendare, se pierd in timp, fiind si mai vechi decat vestigiile neolitice descoperite in Pestera Trapeza, aflata in apropiere. Acesta este locul in care zeita Rhea l-a nascut pe Zeus.

Lui Cronos, tatal sau, i se profetise ca intr-o zi isi va pierde tronul in fata unuia dintre propriii fii si se temea atat de tare de aceasta profetie, incat isi mancase toti copiii inca din momentul in care se nascusera. Rhea l-a ascuns pe Zeus in Dikteon Andron si l-a pacalit pe Cronos, caruia i-a dat sa manance un bolovan in locul copilului.

Intr-adevar, Zeus a ajuns ulterior tatal tuturor celorlalti zei. Cu toate acestea, exista o sugestie cum ca Zeus cel nascut aici nu ar fi acelasi cu Zeus care a devenit ulterior unul dintre locuitorii Olimpului, ci ca ar fi fost vorba despre un Zeus cretan, adorat in chip de zeu al fertilitatii, si care moare si renaste in fiecare an.

Daca nu ai vizitat niciodata pana acum vreo pestera, vei fi uimit de marimea enorma a acesteia si de formele extraordinare ale stalactitelor si stalagmitelor.

Chiar si daca aceasta nu este prima pestera in care intri, nu vei fi dezamagit, la cu tine o lanterna si poarta pantofi sau cizme cu talpa de cauciuc. Gasesti aici si ghid, dar este destul de usor sa explorezi pestera si fara insotitor.

Pentru a ajunge la pestera, trebuie sa te opresti in satul Psychro si sa urmezi indicatoarele, urcand pe o poteca placuta care serpuieste printr-o padure de stejari; drumul pe jos dureaza aproximativ 15 minute. Cei care considera drumul greoi pot inchiria un magar.

Fii atent cand patrunzi in pestera, pentru ca treptele care coboara sunt inegale si pot fi si alunecoase - lanterna este la fel de utila in cazul acestor trepte pe cat este pentru a admira formatiunile geologice. Dupa cum se intampla cu multe situri din Grecia, cel mai bine este sa faci vizita de aici fie dimineata devreme, fie seara, pentru a evita aglomeratia, in timpul zilelor de vara se pot forma cozi de asteptare foarte lungi.

Sala principala este adanca de 70 m si extrem de impresionanta; cateva sali mal mici te vor purta mai departe. La capat se afla un mic lac, iar in sala din stanga acesteia se spune ca s-ar fi nascut Zeus - despre oricare Zeus ar fi vorba.

Bilete de avion spre Kastelli:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Dikteon Andron:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne