Catedrala Sv. Marko din Korcula, obiective turistice Korcula

Catedrala Sv. Marko

Obiectiv turistic din Korcula

Aici este obligatoriu un popas printre broderiile din piatra ale catedralei, comorile abatiei si cele ale Muzeului Civic, toate adunate in piateta. Cea care atrage imediat atentia este fatada gotica a catedralei Sv. Marko (Sfantul Marcu), din piatra calcaroasa ce ne dezvaluie intreaga arta a daltuitorilor locali; clopotnita romanica cu cupola renascentista are aspectul unei lanterne magice.

Apropierea celor doua maluri ale Adriaticii se face foarte simtita aici: santierul, initiat in secolul XV incorporand parti ale unui edificiu precedent si terminat in secolul XVI, cunoaste opera maestrilor locali si italieni, cum este notat pe fatada din care se resimte influenta goticului din Apuglia.

Un maestru italian, Bonino da Milano, este cel care a lucrat portalul (1412), care dezvaluie un stil romanico-gotic destul de sever in gravura. In interior se gasesc numeroase elemente de interes. Se remarca jocurile capitelurilor, gravate cu finete, ale coloanelor: originale se dovedesc a fi cele ale naosului meridional, in timp ce altele au fost restaurate in epoca baroca. Si, in plus, deasupra altarului major, jocurile de piatra al pristolului (Marco Andrijic; 1486), care are forma unei piramide pe patru coloane renascentiste si prezinta cupola octagonala decorata cu placi din piatra lucrate; statuile Bunei-Vestiri, Fecioara si ingerul, de stil gotic, (care se afla in arhitrava) prezinta o oarecare rigiditate in draparile si in curbura corpului, in spatele pristolului se ascunde o opera din tinerete (Sfintii Marcu, Ieronim si Bartolomeu) a lui Tinloretto care, cu toate ca sta inca statica in compozitie, este animata de frumoasele efecte ale culorii si luminii.

In naosul drept, pe peretele de langa intrare, o placa, lance si halebarde medievale care vorbesc despre victoria impotriva turcilor din anul 1571; continuand pe aceasta parte vedem un diptic (Buna-Vestire) al scolii lui Tintoretto si, in continuare, icoana Madona Insulei (sec. XII-XIV) careia ii este atribuita salvarea orasului in fata asaltului piratilor turci din 1571.

In absida dreapta, deasupra altarului din secolul XVII, se afla o panza atribuita venetianului Jacopo Bassano. In naosul stang, capela San Rocco (1525) celebreaza omagiul cetatenilor adus sfantului pentru a-i fi salvat de ciuma. Pe peretele nordic, in sfarsit, altarul Madonna del Carmine (sec. XIX) cuprinde un triptic de Carlo Ridolfi (1642).

 
Bilete de avion spre Korcula:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Catedrala Sv. Marko:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne