Efes din Kusadasi, obiective turistice Kusadasi

Efes, Kusadasi

Obiective turistice Kusadasi

Foarte aproape de Kusadasi, spre nord, se afla cetatea Efes, patria filosofului antic Heraclit (535-476 i.H.). Mare centru financiar si comercial inca din sec. 6 i.H., Efes era port la Egeea (golful pe care era asezat s-a colmatat in cele doua milenii si jumatate care au trecut de atunci si numai un vast spatiu verde mai indica astazi locurile care erau altadata acoperite de valuri).

Cel mai celebru monument din Efes este templul zeitei Artemis, Artemisionul, considerat in antichitate a fi una dintre cele sapte minuni ale lumii (se pastreaza astazi langa Efes, in marginea micii localitati actuale Selcuk, putinele vestigii ale celebrului templu, un stalp si o ramasita dintr-un zid).

Templul era atat de vestit in lumea antica, incat un locuitor neinsemnat din Efes, Erostrat, dorind sa intre in randurile celor cunoscuti in toata lumea, l-a incendiat, reusind astfel sa-si inscrie pe veci numele, cu litere negre, in cartea de istorie. Se spune, dar unii cercetatori contesta, ca sase coloane de marmura verde din catedrala Sf. Sofia din Constantinopol sunt luate de la vechiul Artemision.

In anul 54 d.H., apostolul Pavel a fondat biserica crestina din Efes; in anul 431, Conciliul din Efes a condamnat erezia lui Nestorius, a carui doctrina, nestorianis-mul, distingea doua persoane in fiinta lui Iisus. Vestigiile antice de la Efes se afla intr-o stare foarte buna de conservare.

Calea Arcadiana duce de la port la marele teatru antic, astazi refacut. Intre agora de jos si bordelul antic trece Calea de Marmura, dotata cu un sant central pentru scurgerea apei. in apropiere se pastreaza fatada impozanta a bibliotecii lui Celsus, zidita in amintirea proconsulului de catre fiul sau, aproximativ in anul 135 d.H. in situl antic se mai pot vedea vestigiile palatului, ale templelor lui Adrian si Domitian, ale templului lui Serapis, terme, ruine de locuinte etc.

Pe un mic deal din apropiere se afla Grota celor sapte adormiti, pestera in care legenda spune ca sapte tineri crestini au fost ziditi din porunca unui imparat pagan din sec. 3. Ei au adormit timp de 200 ani si s-au trezit atunci cand majoritatea celor din jur devenisera deja crestini, in Selcuk, mica localitate de langa Efes, muzeul arheologic expune valoroase piese antice grecesti si romane.

Langa Selcuk, o capela marcheaza locul unde, in sec. 1, se afla o casa, Meryemana, in care se spune ca a locuit Fecioara Maria.
Nu departe, ruinele bisericii Sf. Ioan, datand din sec. 6, indica locul unde a fost ingropat evanghelistul. O veche traditie spune ca Fecioara Maria ar fi trecut pe aici, insotita de Sf. Ioan.

Bilete de avion spre Kusadasi:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Efes:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne