Sierra de la Demanda din La Rioja, obiective turistice La Rioja

Sierra de la Demanda

Obiectiv turistic din La Rioja

Inaltandu-se la peste 2.000 m in vestul regiunilor Rioja si Castilia y Leon, muntii Sierra de la Demanda au o frumusete aspra. Sunt preferati de iubitorii de excursii in natura, iar o parte a versantului vestic este rezervatie de stat. Drumul Sfantului lacob trece dincolo de crestele nordice.

Sunt recomandate traseele care incep pe versantul Burgos (vestic) in satele Pradoluengo, Pineda de la Sierra, Quintanar de la Sierra si Neila. Din ultimul se poate pleca spre Parque de las Lagunas Altas, o succesiune de lacuri aflate la mare altitudine intr-un mediu inconjurator dezolant si melancolic.

Versantul rio-jan este imbracat in paduri de pin, ia San Lorenzo (2.271 m) si atrage prin statiunea de schi de la Ezcaray, de asemenea un punct important pentru vanatorii spanioli. Rezervatia naturala, ce cuprinde paduri si rauri, se intinde pe 81.270 ha si protejeaza lupi, caprioare, pisici salbatice, vulturi si mistreti.

Sub flancurile nordice se afla un loc de pelerinaj, orasul Santo Domingo de la Calzada, situat acolo unde un sfant riojan, Domingo, a construit un adapost pentru pelerini. Catedrala in stil romanic a fost terminata cu putin inainte de moartea acestuia, in 1109.

Turla, cu ornamente baroce (1765), cu o inaltime de 70 m deasupra catedralei, este de fapt a treia versiune. in interiorul lacasului de cult se afla un obiect straniu, un adapost pentru pasari, construit in stil gotic tarziu, unde sunt tinute un cocos si o gaina alba, pentru a le reaminti credinciosilor o minune ce s-a petrecut aici: un pui fript a sarit din foc si a inceput sa cante pentru a demonstra nevinovatia unui pelerin ce fusese spanzurat pentru ca ar fi furat cocosul respectiv (si pelerinul a fost inviat).

Pe cealalta parte a naosului, intr-o capela laterala, se afla o extraordinara piesa de arta, altarul principal, mutat in 1994 pentru a descoperi capela romanica. Piesa de arta este ultima opera a prolificului sculptor Damian Forment (circa 1480-1540), fiind unica in felul profund prin care descrie figuri mitice si fantastice. Pictura policroma sensibila a acestei opere de arta de aproape 13 m a fost realizata de Andres de Melgar.

Galeriile de sec. XIV, restaurate si Sala Capitulat gazduiesc in prezent un muzeu (inchis duminica) printre comorile caruia se numara trei triptice flamande si argintarie mexicana din sec al XVII-lea. In Sala Capitulai; tavanul si balconul corului (1668) au fost sculptate de Santiago Allona si fiul sau, Juan Baptista.

La sud-est de Santo Domingo se gaseste San Millan de la Cogolla, al carui nume vine de la un calugar benedictin sihastru care a trait in sec al VI-lea si a carui aparitie postuma calare pe un cal alb a oprit inaintarea maurilor in fata crestinilor, pe aceste teritorii. In drumul spre Santiago, pelerinii fac un ocol pe dealurile dintre Najera si Santo Domingo de la Calzada pentru a-l venera in doua manastiri situate la o distanta de 2 km una de alta.

Manastirea mozarabica Suso, din sec. al X-lea, este o constructie frumoasa, etajata, ridicata deasupra pesterii unde si-a gasit adapost San Millan. Vizita este lunga (intra numai 20 de persoane o data), si pot fi admirate gratioasele arcade in potcoava, capitelurile vizigotice si mormantul de alabastru al sfantului.

intr-un contrast perfect, incapa-toarea manastire Yuso, situata jos, in vale, dedicata tot lui San Millan, este o cladire masiva, construita in sec. al XVI-lea-al XVIII-lea, fiind destinatia duminicala preferata a riojanilor, calugarii benedictlni transformand o parte din ea in hotel de patru stele.

Biserica insasi este o combinatie de stiluri, de la cel renascentist la cel baroc, dar in tezaurul manastirii se afla obiecte de arta extraordinare, printre care doua relicvarii sculptate in fildes si cruci de procesiune din sec al XII-lea. Biblioteca detine una dintre cele mai bogate colectii de carti din Evul Mediu.

La sud, peste sierra, se afla Monasterio de la Valvanera. O parte din atractiile sale se datoreaza accesului ce se face de pe sinuoasa sosea LR113, ce urmeaza fiecare cot al Rfo Najerilla. Un drum lateral ingust urca serpuit 5 km prin padurea de stejar si fag pana la aceasta linistita manastire aflata in varful dealului, deasupra unor gradini terasate de legume.

Dedicata Sfintei Maria, care patroneaza Rioja, a fost reconstruita in sec. al XV-lea dupa ce cladirea originala, datand din sec. al X-lea, s-a prabusit. Totusi, in biserica semeata, cu bolta, inca se afla statuia Fecioarei Maria, din sec. al XII-lea.

Este in stil bizantin si se spune ca ar fi fost sculptata din trunchiul unui stejar, de un talhar care se pocaise. Urca in spatele altarului sa admiri partea din spate a statuii. in vale e un mic loc de pelerinaj din piatra si fantana Fuensanta.

 
Bilete de avion spre La Rioja:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Sierra de la Demanda:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne