Morile de vant din Leiden, obiective turistice de vizitat in Leiden

Morile de vant, Leiden

 

Toata lumea cunoaste, fie si numai din ilustratii sau din desenele care impodobesc frecvent farfuriile de Delft, aspectul original al morilor de vant. Totusi ele sunt altceva decat s-ar parea la prima vedere.

Sunt putini aceia care stiu ca, in realitate, cele mai multe dintre ele nu au macinat grau sau porumb, nu au presat seminte pentru a obtine ulei, ci au pompat apa pentru desecarea polderelor si ca au existat astfel de instalatii care au preluat forta vantului pentru a duce la capat acest volum imens de munca.

Aripile morilor, asezate intr-un anume fel, serveau candva la transmiterea unor mesaje: la vertical - repaus temporar; in X - repaus prelungit; aripa superioara la dreapta - un eveniment fericit; aceeasi, in stanga - doliu. Cu timpul au aparut, pe langa morile "de polder" (pentru asanare) si cele industriale propriu zise, pentru ulei, orez de-corticat, cereale, gatere, fabricarea hartiei.

Multe mori erau pivotante, in jurul unui ax; de cele mai multe ori erau ridicate cat mai sus pentru a capta forta maxima a vanturilor.

Larga raspandire a morilor de vant a indus in folclorul neer-landez o serie de expresii specifice: "lovit de moara" nebun; "merge cu moara mica" - cam "simplu" la cap; "astea sunt graunte pentru moara sa" - este ceea ce ii trebuia (i-a adus apa la moara, ar spune romanii).

Vizitezi Morile de vant?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL
Vacanta in Leiden cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Ghiduri de calatorie Leiden:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Leiden:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Morile de vant:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!