Obiective turistice Leiden, Olanda
Home Orase Obiective turistice Leiden, Olanda

Obiective turistice Leiden, Olanda

Asezarea, poate cea mai indreptatita la titlul de oras-muzeu din Olanda, deoarece pastreaza fidel planul stradal din sec. 17 si are cea mai mare concentratie teritoriala de situri clasificate, numara in prezent 110.000 locuitori; era cunoscuta pe vremea romanilor sub numele de Lugdunum Batavorum.

S-a dezvoltat pe vechiul curs al Rinului si a cunoscut prosperitatea atunci cand tesatorii din Ypres (actual in Belgia), goniti de epidemia de ciuma, au venit si s-au stabilit in aceste locuri.

Aici s-a nascut Jan de Leiden, care a condus secta anabaptista refugiata de la Miinster in 1534, si care a sfarsit omorat prin tortura, intre 1573-1574, Leiden a suferit doua asedii spaniole si o crunta epidemie de ciuma.

La 2 octombrie 1574, fiind atacat de spanioli, Wilhelm I (Taciturnul) a avut ideea de a arunca in aer digurile dinspre mare, reusind sa-i alunge pe asediatori. Legenda spune ca spaniolii si-au abandonat mancarea calda de heringi (ceaunul gasit de un copil a devenit emblema comunitatii) si localnicii infometati au fost salvati.

De-atunci se perpetueaza (2-3 octombrie) sarbatoarea Leidens Ontzet, cu care prilej se distribuie paine alba si o supa de hering; procedeul cu inundarea teritoriului va fi repetat peste un secol de Wilhelm III, viitorul rege englez, in razboiul contra lui Louis XIV.

Pentru a-i recompensa pe eroicii locuitori din Leiden, Wilhelm Taciturnul a infiintat aici, in 1575, vestita Universitate, prima din Olanda de dupa eliberare, rivala celei din Louvain (azi, Belgia), care era catolica.

Cele mai luminate spirite ale Europei si-au dat intalnire in aceasta scoala, printre savanti numarandu-se si Descartes (1596-1650) care a publicat aici Discours de la Methode. Tot aici a fost experimentat de catre Petrus van Musschen-broek (1692-1761) - primul condensator electric, ramas in fizica sub numele de Butelia de Leyda.

Leiden a devenit si loc de refugiu pentru protestantii flamanzi, francezi si englezi. Si puritanii englezi au incercat sa se adapteze aici dar, in cele din urma, au trecut oceanul, infiintand in America orasul Plymouth.

Nou-venitii, in special savantii si comerciantii, au adus cu ei obiecte de valoare care au constituit nucleul avutiei muzeelor din Leiden. Pe aceste meleaguri s-au nascut si au trait oameni de seama, cel mai ilustru fiind Rembrandt Harmenszoon van Rijn, care si-a luat numele de la Rinul care uda orasul.

Atractii turistice Leiden

Tag: Obiective turistice Leiden, Atractii turistice Leiden, De vizitat in Leiden, Ce vizitam in Leiden, Top atractii turistice Leiden, Top obiective turistice Leiden, Ghid turistic Leiden.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne