Obiective turistice Liege, de vizitat in Liege, Belgia
Home / Orase / Obiective turistice Liege, Belgia

Obiective turistice Liege, Belgia

 
Vacanta in Liege?
Cauta cele mai bune camere de hotel:
De la 39 €
CAUTA HOTEL
 
 
 

La confluenta dintre Meuse (Maas) si Ourthe, se afla al treilea oras al Belgiei, important centru economic, istoric si cultural. Dupa aparitia canalului Albert, care il leaga de Anvers, Liege a devenit al treilea port interior european. "Samburele sentimental" al orasului este tot un curs de apa, izvorul fantanii Perron, symbole des libertes liegeoises, sculptata de Jean Delcour.

In centrul istoric se pastreaza foarte multe monumente pe o arie surprinzator de mica. Leaganul comunitatii locale i-a constituit Capela ridicata in cinstea Sf. Lambert, martirizat si ucis aici in sec. 7. In 727, s-a sfarsit aici si St. Hubert, fost episcop de Liege, evanghelizatorul Belgiei orientale; este patronul vanatorilor.

Devenit loc de pelerinaj, a capatat un caracter profund ecleziastic: "Infern pentru femei, purgatoriu pentru barbati, paradis pentru preoti". De la inceputul sec. 10 pana in 1794, impreuna cu o intinsa regiune adiacenta, a constituit un principat ecleziastic independent. Conducatorii sai spirituali si, totodata, politici-adminis-trativi au determinat vreme indelungata destinele asezarii, chiar daca nu intotdeauna au fost agreati de cetatenii de rand.

Aceasta formatie statala de tip aparte, fondata de principele episcop Notger, a rezistat cu succes, timp de secole, multor suverani straini doritori de a o subordona. Din secolul 12 locuitorii sai au pus in valoare zacamintele minerale din zona, profilandu-se pe producerea si prelucrarea fontei, otelului si a altor metale, fabricarea armelor etc.

In sec. 17 aparea ca una din capitalele industriale ale Europei. Dupa Revolutia Franceza, la principiile careia populatia orasului a aderat fara rezerve, puterea principilor-episcopi a luat sfarsit. Orasul a intrat sub autoritate franceza, apoi a urmat pana astazi destinul tuturor tinuturilor belgiene. Singurele perioade cu adevarat nefaste au fost in timpul celor doua razboaie mondiale, in 1944, peste aglomeratia urbana au cazut mai mult de 1500 de rachete germane V si V pentru a distruge minele de carbuni si industria de otel si armament.

Ca focar de cultura, Liege s-a facut remarcat inca din Evul Mediu prin aparitia artei mosane. Arta mosana era arta romanica specifica zonelor din jurul Meusei (de unde ii vine numele).

A excelat in trei domenii principale: dinanderie (arta prelucrarii alamei), orfevrarie si emailare. In plus, maestrii locali s-au evidentiat si in prelucrarea artistica a fildesului.

In sec. 16-17 arhitectii si ebenistii de aici erau foarte cautati. In sec. 19-20 noi domenii culturale: teatru, literatura, muzica au adus un bun renume orasului, care se mandreste cu fiii sai intrati in elita culturii europene: compozitorii Andre Gretry (1741-1813) si Cesar Franck (1822-1890), violonistul Eugene Ysaye (1858-1931) ca si scriitorul Georges Simenon (1903-1989), parintele celebrului comisar Maigret.

 

De vizitat in Liege

Liege obiective turistice, Ce poti vizita in Liege, Top obiective Liege, Top atractii Liege, Liege locuri de vizitat, Locuri de vizitat Liege, Locuri de vizitat in Liege, Liege atractii turistice, Liege de vizitat, De vizitat in Liege, Ce vizitam in Liege, Top atractii turistice Liege, Top obiective turistice Liege, Liege ghid turistic, Calatorii in Liege.
 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne