Cetatea Soimos din Lipova, obiective turistice Lipova

Cetatea Soimos

Obiectiv turistic din Lipova

La nord de Lipova, in plin camp, ruinele de piatra ale Cetatii Soimos, numita si Lipova III, par inca sa vegheze asupra drumului dintre Crisana si Transilvania. cetatea este un loc renumi, excelent plasata pe Cioaca Tautului la o altitudine de 129 m si care domina drumul stravechi ce ducea spre centrul Transilvaniei.

Fortareata, construita probabil dupa invazia devastatoare a mongolilor din 1241-1242, a fost abandonata in 1788. Soimosul a fost ocupat de principi munteni si transilvaneni si a cazut de cateva ori si in mainile turcilor. In secolul al XVI-lea a fost intarit cu bastioane si infrumusetat cu lucraturi renascentiste in piatra (ale caror urme se vad in curtea interioara).

In anul 1541 cetatea devine temporar resedinta principelui Transilvaniei. In aceasta perioada ea este intarita si infrumusetata in stilul Renasterii, totodata adaugandu-i-se bastioanele externe. In curtea interioara se vad pana azi unele profile de piatra artistic sculptate, de la apartamentele princiare situate la etaj. In anii 1552-1699 cetatea joaca un rol important in luptele de aparare a tarilor romane duse impotriva cotropitorilor otomani, fiind pierduta de mai multe ori, iar in 1599-1600 trece sub stapanirea lui Mihai Viteazul.

In secolul al XVIII-lea pierde treptat importanta militara, iar in 1788 este parasita de garnizoana, cetatea ruinandu-se treptat. In ultimii ani s-au luat masuri pentru consolidarea ruinelor cetatii. Cetatea este vizitata anual de mii de turisti.

 
Bilete de avion spre Lipova:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Cetatea Soimos:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne