Obiective turistice Lipova, de vizitat in Lipova, Romania
Home / Orase / Obiective turistice Lipova, Romania

Obiective turistice Lipova, Romania

 
 

Frumosul si stravechiul oras Lipova se gaseste la 32 km est de Arad. Centrul istoric se numeste acum Piata Unirii si are trei obiective turistice principale.

Cea mai veche atestare documentara a Cetatii Lipova se pastreaza de la anul 1245 cand intr- un document al Cancelariei Regale a Ungariei se vorbeste despre faptul ca Regele Bela al IV-lea a ordonat refacerea fortificatiilor Cetatii Lipova distruse in timpul invaziei tatarilor din anul 1241. Asezarea Lipovei conform cercetarilor arheologice dateaza din perioada dacica fiind amintita in jurul anului 1000, ca intreaga zona aradeana, ca facand parte din Ducatul lui Ahtum. Asezarea Lipovei se dezvolta pe langa Cetatea Lipovei. Importanta strategica a Cetatii Lipova creste paralel cu inmultirea atacurilor turcesti in aceasta zona. Pentru meritele deosebite pe care Lipova si locuitorii sai le-au castigat in lupta antiotomana regele Ioan Zapolya o ridica la 29 iulie 1529 la rangul de oras liber regesc, bucurandu-se de aceleasi privilegii ca si orasul Buda. Intre anii 1613-1716 se instaleaza in Lipova a- II-a stapanire turceasca, perioada de cand dateaza Bazarul Turcesc.

Astazi, orasul Lipova cuprinde trei vechi localitati: Lipova la sud de Mures, Radna si Soimos la nord de Mures.

Centrul Lipovei este piata Unirii, azi transformata in parc, unde se tinea odinioara targul. Aici a poposit in 1849 Nicolae Balcescu, venind din tabara lui Avram Iancu, travestit in vanzator de donite, deoarece era urmarit de autoritatile habsburgice. Fotocopia scrisorii (al carei original se afla la Biblioteca Academiei din Bucuresti) lui Nicolae Balcescu adresata lui I. Ghica si care relateaza acest eveniment se gaseste la muzeul orasului. Aici au avut loc de asemenea importante manifestatii socialiste, ca de exemplu ce de la 1910, la care luptatorul socialist Traian Novac a tinut un vibrant discurs revolutionar.

Tot in aceasta piata se gasesc trei monumente istorice importante: vechea biserica ortodoxa, vechea scoala romaneasca si bazarul.

 
Vizitezi Lipova?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL

De vizitat in Lipova

Asigurare medicala de calatorie
Alege asigurarea potrivita pentru tine si familia ta Click aici!
Bilete de avion spre Lipova:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Lipova:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne
 
Lipova obiective turistice, Ce poti vizita in Lipova, Top obiective Lipova, Top atractii Lipova, Lipova locuri de vizitat, Locuri de vizitat Lipova, Locuri de vizitat in Lipova, Lipova atractii turistice, Lipova de vizitat, De vizitat in Lipova, Ce vizitam in Lipova, Top atractii turistice Lipova, Top obiective turistice Lipova, Lipova ghid turistic, Calatorii in Lipova.