British Museum din Londra, obiective turistice de vizitat in Londra

British Museum, Londra

 

A fost fondat in 1753, cand guvernul britanica platit 20.000 de lire sterline (33.000 dolari) la moartea lui Sir Hans Sloane (1660-1753), medicul Casei regale, pentru nationalizarea celor 79.000 de obiecte de arta aflate in posesia sa.

Muzeul a cunoscut o crestere continua de atunci - in prezent detine sapte milioane de obiecte, din toate partile lumii. British Library s-a mutat recent din salile pe care le ocupa in muzeu intr-o cladire noua de pe Pancras Street, iar camera Reading Room s-a transformat in Walter and Leonore Annenberg Centre si Paul Hamlyn Library.

Curtea exterioara a Reading Room a fost transformata in Great Court, un spatiu dreptunghiular de un hectar, cu un acoperis de sticla spectaculos.

Puncte de interes in Camera 18 se afla superbele statui de marmura Elgin. Aceste frize ce impodobeau Parthenonul atenian in secolul al V-lea I.Hr. au fost aduse la Londra in 1801 de Lord Elgin, care era pe atunci ambasadorul britanic la Constantinopole. Guvernul britanic i-a oferit suma de 35.000 de lire sterline (58.000 dolari) pentru ele, si tot de atunci autoritatile grecesti se straduiesc sa le recupereze - pana acum, fara niciun succes.

Sunt minunate: o procesiune animata cu cai si oameni, printre ridica boturile spre cer. Tematica elena se pastreaza si in Camera 14, unde artefactete includ o ghirlanda cu frunze de stejar facute din aur si decorata cu cicade mici de aur si albine (circa 350-300 I.Hr.).

Camera 4 detine celebra Rosetta Stone, un imens bloc de piatra de culoare inchisa pe care se afla trei inscriptii - una hieroglifa, una demotica si una greceasca - fiecare dintre ele reprezentand acelasi decret emis la un sobor de preoti in anul 196 I.Hr. Descoperirea blocului de piatra a facut pentru prima oara posibila descifrarea hieroglifelor egiptene de catre oamenii de stiinta.

Camera 68 gazduieste comori si monede de aur preromane, precum si bijuterii descoperite in jurul insulelor britanice, in camera 41 se afla incredibila comoara Sutton Hoo, descoperita in 1939 in mormantul unui preot saxon din Suffolk - o lama de sabie din otel, o teaca cu incrustatii de aur, un coif, ornamente pentru armura din aur si bronz, o lira, un cazan imens de bronz, un sceptru cu maciulie de bronz si un vas din email incrustat cu aur.

Mergi in camera 42 pentru a vedea piesele de sah Lewis. Acoperisul de deasupra Great Court din British Museum este facut din 3.312 panouri din sticla si cantareste peste 800 de tone facute din fildes de foca - razboinici cu priviri aprinse, nebuni, regi si regine - descoperite in Isle of Lewis.

Apoi, mergi in camera 49 pentru a vedea Comoara Mildenhall, descoperita in urma unor sapaturi in Suffolk - oale si platouri de argint din perioada romana, lucrate cu maiestrie, si o tipsie imensa cu scene in relief ale adorarii zeului Bachus.

Camera 61 este plina de mumii egiptene antice - atat de oameni, cat si de pisici, serpi, ibisi, crocodili si vulturi - cu sarcofage minutios pictate. Camerele auxiliare contin podoabe egiptene si arta copta.

Camera 70 contine Portland Vase. Datand din secolul I, aceasta este o superba piesa de arta romana, in cobalt, cu un basorelief din sticla alba despre care se crede ca reprezinta casatoria dintre Peleus si Thetis si pe vlastarul iubirii lor, Ahile. Vasul a fost reconstruit cu foarte mare greutate dupa ce a fost spart de un vizitator beat.

Vizitezi British Museum?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL
Transport public pentru British Museum:
Metrou: Una din statiile Tottenham Court Road (500m), Holborn (500m), Russell Square (800m), Goodge Street (800m).
Preturi intrare in British Museum:
Adulti 15 lire, pentru grup (10 persoane) si studenti 12.50 lire
Program British Museum:
Zilnic intre 10.00am la 17.30pm
Telefon British Museum:
+44 (0)20 7323 8299
Site oficial British Museum:
www.britishmuseum.org
Vacanta in Londra cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Asigurare medicala de calatorie
Alege asigurarea potrivita pentru tine si familia ta Click aici!
Ghiduri de calatorie Londra:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Londra:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa British Museum:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!