National Gallery din Londra, obiectiv turistic Londra - TravelEuropa.ro

National Gallery

Obiectiv turistic Londra

Este principala galerie de arta din Londra, expunand una dintre cele mai mari colectii de picturi vest-europene (datand din 1260 pana in sec. XX) din lume. Dispunerea operelor de arta pe patru aripi principale este comoda pentru vizitatori: perioada 1260-1510 in aripa Sainsbury; 1510-1600 in Aripa Vestica; 1600-1700 in Aripa Nordica si 1700-1900 in

Aripa Estica
Pentru a folosi la maximum timpul petrecut aici, petrece-ti prima jumatate de ora din vizita studiind planul galeriei si catalogul ei, selectand in jur de 30 de picturi sau artisti pe care iti doresti cu adevarat sa-i vezi (cateva dintre atractiile principale ale colectiei sunt sugerate mai jos). De-a lungul vizitei, vei face insa si opriri neplanificate, fie la opere familiare tie, fie la altele noi.

Amenajarea interioara a Aripii Sainsbury din National Gallery este atractiva, chiar daca incaperile sale mici se pot aglomera in timpul expozitiilor celebre, cum ar fi cea a schitelor lui Leonardo sau "Wil-ton Diptych".

Aripa Sainsbury
In Camera 53 se afla "Wilton Diptych", care infatiseaza un grup de ingeri cu straie albastre si aripi ca de pescarusi ce inconjoara Fecioara si Pruncul. Camera 56 contine "Portretul sotilor Arnolfini" de Van Eyck.
in Camera 58 poti admira "Venus si Marte" de Boticelli, iar in Camera 66 se afla "Botezul lui Iisus" de Piero della Francesca (circa 1420-1492), in care un inger somnoros ii canta imnuri Fecioarei Maria.

Aripa Vestica
Camera 2 contine faimoasa schita a lui Da Vinci intitulata "Fecioara si Pruncul cu loan Botezatorul si St Ana". Hieronymus Bosch este prezent in Camera 5 prin pictura "Iisus batjocorit", plina de chipuri brutale si arme ascutite si nemiloase. Tabloul neterminat al lui Michelangelo, "inmormantarea", ce infatiseaza un Iisus livid invesmantat in panze mortuare, se afla in Camera 8, unde vei gasi si micul, superbul tablou "Madona" al lui Rafael. Camera 9 contine "Adoratie" de Veronese si un Tintoretto superb cu chipul atotstiutorului senator Vincenzo Morosini la varsta senectutii. Mai sunt aici si cateva tablouri de Tizian (in Sala Mare vei gasi "Moartea lui Acteon", o compozitie salbatica realizata in stilul neclar din perioada tarzie a lui Tizian, cand vederea incepuse sa-i slabeasca). Camera A gazduieste intunecata si pasionata "Agonie in gradina Ghetsemani" de El Greco.

Aripa Nordica
In Camera 12 se afla "Adoratia" lui Pieter Bruegel cel Batran, cu cei trei magi obositi si ravasiti de calatorie si cei doi "Colectori de taxe" urati pictati de Marinus Van Reymerswaele. Jan Vermeer se afla in Camera 16, iar Franz Hals in Camera 23. Tot in Camera 23 vei putea admira si cateva tablouri de Rembrandt. Unul dintre ele o infatiseaza pe sotia artistului, Saskia, in 1635, la varsta de 24 de ani, radiind de viata si caldura; un alt Rembrandt este frumosul portret plin de caldura al lui Hendrickje Stoffels, bona ce a ingrijit copilul lui Rembrandt dupa moartea Saskiei, care a devenit ulterior iubita pictorului.

In Camera 29 se afla "Samson si Dalila" de Rubens, cu Samson prabusit peste rochia rosie a Dalilei. Camera 30 expune "Venus la oglinda" de Velazquez (1599-1660) care celebreaza nuantele calde si formele acestei zeite narcisiste.

Aripa Estica
Camera 34 este plina de comori: operele de J.M.W Turner (1775-1851) includ lucrarea sa timpurie "Barci olandeze in vant", pe cea tarzie "Luptatorul temerar" si intempestiva "Ploaie, abur si viteza". Tot aici sunt expuse si peisaje superbe de John Constable (1776-1837), printre care "Catedrala Salisbury vazuta de pe pasune" si "Moara din Stratford". Celebra "Hay-wain" se afla si ea aici, iar o inspectie atenta releva multe detalii - culegatorii de fan in departare; inaltarea unei capite; tret fluturi-amiral rosii in prim-plan; o vaza cu flori rosii la o fereastra a cabanei Willy Lott.

Camera 38 contine picturi ale Venetiei realizate de Canaletto; Camera 39 - cateva portrete frumoase si intunecate create de Goya, inclusiv un portret rece si sugestiv al Ducelui de Wellington. Camera 43 este ticsita de impre-sionisti - Degas, Manet, Pissarro, "Bathers at La Grenouillere" si cetosul "Tamisa la Westminster" de Monet.

Camera 44 contine studiile "Bathers at Asnieres" de Georges Seurat (1859-1891), alaturi de pictura insasi, ce reprezinta niste baieti afundandu-sein Sena linistita, in Camera 45 poti admira cateva tablouri de Van Gogh, printre care si "Lan de grau cu chiparosi", pictat in ospiciul de la St. Remy, si unul dintre tablourile sale "Floarea-soarelui".

Transport public pentru National Gallery :

Metroul pana la Charing Cross

Preturi intrare in National Gallery :

Adulti 12.50 lire, redus 11 lire

Program National Gallery :

Zilnic intre 10am si 6pm

Telefon National Gallery :

+44 (0)20 7747 2885

Site oficial National Gallery :

www.nationalgallery.org.uk

Bilete de avion spre Londra:

Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!

Cauta cazare langa National Gallery :

Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!

City Break in Londra:

Cauta aici cele mai ieftine City Break-uri Click aici!

Rent a car:

Cele mai bune preturi Click aici!
 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne