National Portrait Gallery din Londra, obiective turistice Londra
Home Orase Obiective turistice Londra National Portrait Gallery

National Portrait Gallery , Londra

Obiective turistice Londra

Aflata chiar dupa coltul National Gallery in St. Martin's Place, contine circa 9.000 de portrete, schite, fotografii si sculpturi ce acopera peste 500 de ani de istorie si o mare varietate de teme.

In vremurile stravechi, Wordsworth mediteaza poetic, Charles al ll-lea pare un satir cinic, fostul secretar Lord Whitelaw sta mirat, poetul Coventry Patmore este semet si alert, compozitorul orb are un chip adancit in ganduri, ca si cum ar asculta o melodie uitata de mult.

Sunt infatisate aici, in toata splendoarea tineretii si frumusetii lo
r: actrita Ellen Terry, la varsta de 17 ani; Emma Hamiiton, amanta lui Nelson, la varsta de 20 de ani; o prostituata care a stat in centrul unui scandal politic din anii 60, goala in bratele lui Arne Jacobsen; poetul Rupert Brooke.

Personalitati de succes
Poti vedea aici femei obisnuite sa-si exercite, intr-un fel sau altul, puterea: Baronesa Thatcher, cu parul in nuante metalice; Glenys Kinnock relaxandu-se la o ceasca de ceai cu sotul ei, politicianul Neil; recea, implacabila regina Elisabeta I cu privirea ei imperturbabila; un portret realizat de Augustus John in 1918 al lui Lady Ottoline Momeli, mondena iubita a catorva dintre ceilalti artisti si modele din aceasta galerie (printre care se numara si John insusi), aruncand priviri rapace si mai degraba nebune de sub o palarie neagra.

Mai poti observa, de asemenea, si forta si increderea in sine pe care o emana unii dintre cei mai de succes barbati de varsta mijlocie, exemplificate prin portrete precum cel al arhitectului Sir Joh Vanbrugh (1705) si pictorul casei regale Sir Peter Lely (1660).

Slabiciunea umana
Daca ochii sunt oglinda sufletului, atunci sigur ei dezvaluie fiinta interioara in portretul realizat de Sir Thomas Lawrence in 1828 reformatorului William Wilberforce, in autoportretul lui George Romney (ambele neterminate) si in portretul realizat de acesta din urma poetului William Cowper, in 1792. Chipul uscativ al poetului Alexander Pope si fizicianul cu privirea patrunzatoare Stephen Hawking, schimonosit de boala, demonstreaza triumful spiritului asupra materiei.

Prin contrast, vedem inginerul genial dependent de trabuce Isambard Kingdom Brunei, eventual pozat in fata unor lanturi imense, si figura satur-nala a mogulului media Rupert Murdoch, stand la panda, singur intr-un studio de stiri gol - embleme ale succesului material in epocile din care provin.

Transport public pentru National Portrait Gallery :
Metrou: Charing Cross, Leicester Square
Preturi intrare in National Portrait Gallery :
Adulti 10 lire, redus 8 lire
Program National Portrait Gallery :
joi-vineri pana la 9 p.m.
Telefon National Portrait Gallery :
020-7312 2463
Site oficial National Portrait Gallery :
Londra
Bilete de avion spre Londra:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa National Portrait Gallery :
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne