O plimbare prin Westminster din Londra, obiective turistice Londra
Home Orase Obiective turistice Londra O plimbare prin Westminster

O plimbare prin Westminster

Obiectiv turistic din Londra

De la Houses of Parliament, traseul duce la Westminster Abbey, apoi continua prin Parcul St. James catre Palatul Buckingham. De aici, duce la Mall spre Trafalgar Square, pentru ca in final sa ajunga la Banqueting House.

De la statia de metrou Westminster, traverseaza strada spre Big Ben, marele turn cu ceas ce si-a primit denumirea de la clopotul sau de 14 tone, care a sunat ora exacta inca din 1859. Fa apoi dreapta si mergi spre Parliament Square, cu statuile sale ce reprezinta eroi nationali.

Pe stanga se inalta inconfundabilele Houses of Parliament, a caror denumire mai potrivita ar fi Palatul Westminster (Biletele se gasesc la casa de bilete de la Abingdon Green), o adevarata fantezie gotica construita intre 1837-1860 de Sir Charles Barry (1812-1852) si Augustus Pugin (1795-1860) pentru a gazdui Camera Lorzilor si Camera Comunelor.

Palatul, asa cum era el in forma initiala, a fost construit de Edward the Confessor in secolul al XI-lea. Dupa Reforma, Camera Comunelor a fost mutata in cladirea in care initial se afla altarul capelei. In spatele Camerei Comunelor se afla Westminster Hali, construita in sec. al XI-lea pentru William al II-lea, si unde Guy Fawkes a fost judecat pentru tradare in 1605, la fel cum a fost judecat si Charles I la sfarsitul Razboiului Civil. Pe acoperis, Charles al II-lea l-a decapitat pe Oliver Cromwell in 1661, drept razbunare pentru executia propriului sau tata.

Traverseaza la Biserica St. Margaret, folosita de Casa Comunelor din anul 1614, o bijuterie din Evul Mediu tarziu cu vitralii pictate - in latura vestica, poetul orb John Milton a dictat "Paradisul Pierdut", inconjurat de peisaje de toamna; in latura estica, chipuri si trupuri cuprinse de durere din timpul Crucificarii Flamande, din secolul al XVI-lea; in strana sudica, lanci si rani desenate in gri, verde si galben de John Piper. Aceasta este biserica in care s-au casatorit Winston Churchill, John Milton si Samuel Pepys.

Continua drumul catre Westminster Abbey. De la abatie, traverseaza latura nordica a Parliament Square.

Mergi spre stanga pe Great George Street pana la marginea Parcului St. James, apoi fa dreapta catre Cabinet War Rooms (Metrou: Westminster, St. James's Park). Dupa ce treci de intrarea baricadata, scarile te vor duce in jos catre complexul de sali subterane in care Churchill si aghiotantii sai au organizat strategiile aliatilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Hartile originale, cu indicatoarele pe ele, se afla inca agatate pe pereti.

Cand a fost construit buncarul, in august 1939, se credea ca izbucnirea razboiului va fi urmata imediat de o distrugere totala a Londrei prin bombardamente. Chiar daca intensitatea bombardamentelor s-a dovedit a fi mai mica decat era preconizata, Cabinet War Rooms au continuat sa fie folosite. Pana in 1940 au fost compartimentate in 40 de camere, acoperind peste 1,2 ha de incaperi subterane. Cateva dintre cele mai cunoscute discursuri ale lui Churchill au fost difuzate prin radio de aici.

Ghiduri audio te vor conduce prin camerele ce au un aer mai degraba sumbru. Exista aici instalatii radio gigantice, centre telefonice, sali de dactilografie si dormitoare cu paturi de campanie - o adevarata citadela secreta sub strazile Londrei.

Camera de lucru a lui Churchill poate fi vizitata - aici sunt doua telefoane si o lampa cu abajur verde; poate fi vizitat si dormitorul sau (pe care l-a folosit foarte rar) in care se gaseste o scrumiera pentru trabucul ministerial si o oala de noapte alba.

Inapoi la nivelul strazii, traverseaza spre St. James Park, cel mai vechi parc din Londra, si mergi spre vest pana la Palatul Buckingham, destinatia de la capatul parcului. De la palat, ai mai putin de 1,5 km pana la Trafalgar Square de-a lungul strazii Mall.

Pe traseu te poti abate spre o Stable Yard pentru a vizita marele post de santinela de la St. James Palace, care a fost resedinta regala pana la mutarea ei in Palatul Buckingham. Trafalgar Square este un magnet turistic ce nu da niciodata gres, impreuna cu Nelson's Column, aflata in centrul ei. Amiralul Horatio Nelson se ridica la 57 m deasupra fantanilor proiectate de Sir Edwin Lutyens (1869-1944).

Pavajul transformat in traseu pietonal duce din piata la National Gallery si la National Portrait Gallery. De-a lungul ei vei gasi Biserica St. Martin-in-the-fields, din epoca georgiana, faimoasa pentru ajutorul pe care il ofera persoanelor fara adapost si pentru concertele gratuite care se tin in zilele de luni, marti si vineri, la orele pranzului.

Ia-o spre sud pe Whitehall si pe partea stanga vei da de Banqueting House, singura care a ramas din maretul Royal Palace of Whitehall (care a ars in 1698). La etajul Salii Mari, un tavan pictat de Rubens celebreaza domnia regelui scotian James al VI-lea, care a devenit, in 1603, James I al Angliei. Scenele infatiseaza Unirea dintre Anglia si Scotia (heruvimi dolofani aruncand trandafiri peste personajele regale), domnia pasnica a regelui (iubire, saruturi si multe chipuri plesnind de sanatate) si o ascensiune a regelui ciudata, in care un James cu fata rosie este ridicat catre ceruri de catre un stol de femei bine facute.

Charles I, care a comandat picturile in 1629 pentru a cinsti memoria tatalui sau si pentru a scoate in evidenta caracterul divin al monarhiei, a fost decapitat pe 30 ianuarie 1649, pe un esafod construit special pentru aceasta ocazie langa zidurile Banqueting House. Purtand doua camasi pentru a nu i se observa tremuratul (astfel incat nimeni sa nu suspecteze ca i-ar fi frica), regele infrant a iesit pe fereastra spre platforma, pasind curajos catre propria executie.

Treci de intrarea in Downing Street, aflata vizavi, care acum este inchisa pentru a asigura protectia imobilului nr. 10, resedinta prim-ministrului. Treci de Cenotaph, monumentul national al Marii Britanii dedicat razboiului (construit de Sir Edwin Luytens) pentru a te intoarce la statia de metrou Westminster.

 
Bilete de avion spre Londra:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa O plimbare prin Westminster:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne