Tamisa din Londra, obiective turistice de vizitat in Londra

Tamisa, Londra

 

Chiar daca nu este cel mai lung curs de apa din marea britanie, Tamisa este cel mai cunoscut datorita faptului ca este asociat cu Londra. Fie ca mergi pe apa, fie pe malurile sale, fluviul ofera o panorama superba si cuprinzatoare a capitalei.

Plimbarea de-a lungul Tamisei a devenit posibila in 1996, odata cu inaugurarea Thames Path National Trail.

Plimbari cu barca
Te poti plimba cu barca dinspre Docul Westminster spre Kew, Richmondsi Hampton Court, catre est, spre Tumul Londrei, si spre Greenwich siThames Banier.

In aval de Hampton Court
Traversand centrul Londrei prin Sunbury Lock, fluviul face o cotitura mare spre sud si apoi una spre nord, cu Hampton Court Palace, cea mai frumoasa si grandioasa cladire din dinastia Tudorilor pe malul stang. Acest extraordinar palat aflat pe malul fluviului i-a apartinut Cardinalului Wolsey inainte ca acesta sa i-l cedeze lui Henric al VIII-lea in 1528, in speranta desarta ca astfel va scapa de pedeapsa cu moartea.

Henric a ticsit palatul cu initialele sale si ale sotiei sale, Anne Boleyn, incrustate peste tot; dupa ce a fost trimisa pe esafod, fiecare dintre celelalte patru sotii care i-au urmat au fost instalate aici. Fantomele blandei Jane Seymour si desfranatei Catherine Howardinca mai bantuie acest loc. Curtea inchisa in care Henric juca tenis regal este inca functionala. Regele a dispus construirea unui superb acoperis cu grinzi incrucisate deasupra Great Hali si a dus la capat in mod stralucit ceea ce incepuse Wosley in Chapel Royal.

Din 1690 incolo, cand regele olandez William al II-lea si regina Mary a II-a s-au simtit in siguranta pe tron, au inceput sa extinda si sa renoveze Hampton Court. Lucrarea, supravegheata de Christopher Wren si continuata de regina Anne, amesteca ingenios stilul baroc cu elementele originale ale cladirii din epoca Tudorilor.

Apartamentele regelui si reginei si celelalte Camere Oficiale dateaza din aceasta perioada, la fel ca si superbele gradini exterioare care includ fantani arteziene si complicatul Labirint.

Mai incolo, treci de deschiderea Kingston-upon-Thames si pe partea dreapta vei vedea Tamisa serpuind spre est, pe langa Eel Pie Island (un paradis pentru plimbaretii din epoca victoriana si o arena importanta pentru rock'n-rollul anilor '60) si vei ajunge la campurile verzi din jurul Ham House (Metrou: Richmond, apoi autobuzul 371).

Casa, construita in 1610, a fost frumos renovata. Lord Lauderdale a devenit chiriasul Ham Estate, creand astfel primul Earl of Dysart, ca o compensatie pentru faptul ca in copilarie indeplinea rolul de "whipping boy" (cal de bataie), a carui indatorire era sa indure pedepsele care i se cuveneau de fapt printului care mai tarziu avea sa primeasca titulatura de Charles I.

Parcuri si gradini
In apropiere, Tamisa trece pe langa Richmond Park pe partea dreapta, cu proeminentul Richmond Hill - din varful dealului privelistile asupra fluviului sunt si mai frumoase. Richmond Park este un fost teren de vanatoare de pe vremea lui Charles I, iar pe sub stejarii stravechi de aici inca mai pot fi vazuti cerbi.

Pe partea stanga a fluviului se afla Marble Hill House (Metrou: Richmond, apoi autobuz), o vila de paladin construita intre anii 1724-1729 de Henrietta Howard, contesa de Suffolk, cu cele 12.000 lire pe care le-a primit cadou de la tanarul ei iubit, viitorul George al II-lea.

Actualele Royal Botanic Gardens at Kew (Metrou: Kew Gardens) se intind spre dreapta. Acesta este etalonul dupa care se evalueaza toate celelalte gradini botanice. Ele au fost infiintate in 1759 pe o suprafata de teren de 4 hectare - sera de portocali si pagoda dateaza din acea perioada, cand botanistul Joseph Banks a fost numit director si a supervizat aducerea unui numar enorm de specii exotice din toate colturile lumii.

Astazi, personalul tehnic al gradinii continua cercetarile de pionierat in domeniul botanicii, in timp ce vizitatorii colinda gradina (extinsa acum pana la 150 de hectare) si se bucura de privelistea celor doua conservatoare victoriene (Palm House, cu speciile sale tropicale, si Temperate Houise), carora II s-a adaugat si conservatorul Princess of Wales, cu aranjamentele sale de plante adaptate dintr-un spectru larg de zone climatice.

Imediat pe stanga se afla Syon House (Metrou: Gunnersbury apoi autobuzele 237 sau 267), resedinta Ducilor de Northumberland inca de cand a fost construita, pe fosta amplasare a unei manastiri de maici, in epoca Tudorilor. Robert Adam a redecorat interiorul in stil paladin in anii 1760. Pe teren, care a fost amenajat de Capability Brown (1715-1783), se afla o casa de fluturi si o colectie de masini de epoca.

Chiswick House (Metrou: Turnham Green, apoi autobuzul E3; Hammersmith, apoi autobuzul 190), aflata si ea tot pe malul stang, cu porticul sau cu coloane, a fost construita in anii 1720 de Earl al III-lea de Burlington, ca o resedinta de vacanta la tara, expunandu-si aici colectia sa de obiecte de arta.

Intrarea in oras
De aici, in aval, casele incep sa se apropie tot mai mult de malurile Tamisei. Fluviul trece pe langa frumoasele cabane de la Chiswick, apoi pe langa baltile pline de pasari de la London Wetlands Centre, Barnes (metrou: Hammersmith, statie BritRail: Barnes) si apoi pe langa docuri, ateliere si rezervoare pana la Putney Bridge - o portiune pe care se desfasoara cursa anuala de ambarcatiuni intre echipajele de la Universitatile Oxford si Cambridge.

Tamisa aluneca usor mai intai pe langa Wandsworth, apoi pe langa marele complex de parcuri de distractii de la Battersea Park si pe langa enormele cosuri de la Battersea Power Station, pentru ca apoi sa se indrepte spre nord in calatoria ei prin inima Londrei. Aici vei intalni privelisti si obiective turistice clasice.

Pe malul nordic se afla Tate Britain, urmata de Houses of Parliament si Big Ben, apoi obeliscul vechi de 3.500 de ani din Heliopolis, cunoscut si drept Cleopatra's Needle (Acul Cleopatrei) si lunga calatorie spre vest a Cheiului Victoria pe sub Somerset House (metrou: Temple, Covent Garden, Holborn).

Aceste cladiri, care erau initial sediul Academiei Regale de Arta, gazduiesc acum Courtauld Gallery. Courtauld Gallery contine o colectie ampla de opere, de la cele ale maestrilor renascentisti italieni pana la cele apartinand artistilor secolului al XX-lea, cu o sectiune ampla dedicata impre-sionistilor francezi, printre care Cezanne, Renoir, Van Gogh, Manet si Degas.

Pe masura ce se apropie de Blackfriars Bridge, domul Catedralei St. Paul apare pe malul nordic.


In aval de Westminster
Pe malul sudic, dincolo de Westminster Bridge, fluviul trece pe langa bogat impodobita County Hali, care acum gazduieste London Aquarium (Metrou: Waterloo, Westminster), una dintre cele mai mari expozitii acvatice din Europa. Apoi urmeaza marele observator London Eye (Metrou: Waterloo, Westminster) si apoi South Bank Centre, un complex artistic realizat din cuburi gri de beton ce adapostesc Hayward Gallery, Royal Festival Hali, Purceii Room si Queen Elisabeth Hali. Tot aici se afla si Royal National Theatre.

Apoi urmeaza Southwark, pana nu de mult un cartier de moravuri usoare - astfel era si in vremea lui Shakespeare, care era coproprietar al Globe Theatre, situat intr-o zona cu bordeluri, carciumi si arene cu ursi. Globe a fost reconstruit cu mare maiestrie, Shakespeare's Globe Theatre (Metrou: London Bridge, Mansion House) gazduind piese de teatru elisabetane in aer liber.

Alte atractii de aici sunt gigantica Bankside Power Station, redeschisa in 2000 sub numele de Muzeul de Arta Tate Modern; plecaciunea gratioasa a Millennium Footbridge; Clink Prison Museum (Metrou: London Bridge), o calatorie impresionanta prin chinurile vietii de detinut; si Catedrala Southwark (Metrou: London Bridge) care detine un monument inchinat lui Shakespeare.

La mare
Pe malul nordic al Tamisei se afla sobrul si impunatorul Turn al Londrei (vezi pag. 89-92), aflat langa turnurile gemene de la Tower Bridge (Metrou: Tower HUI). Maretul pod construit in stil gotic a inceput sa faca loc navelor care circulau pe Tamisa in sus si in jos inca din anul 1894 - el indeplineste aceste operatiuni si astazi, de cateva ori pe saptamana.

Acum, Tamisa trece pe langa Design Museum (Metrou: Tower), inconjoara arhitectura fantastica postmodernista de la Docklands pe Isle of Dogs, si apoi trece pe langa Greenwich la sud, unde vei vedea catargele inalte ale vasului Cutty Sark, care domina GipsyMoth IV (Greenwich Pier, King William Walk, DLR: Cutty Sark).

Langa, inconjurand imensa Grand Square, se afla cladirile Royal Naval College, fondat de William si Mary, proiectat de John Webb si finalizat de Nicholas Hawksmoor si Sir John Vanbrugh. Dincolo de el se afla National Maritime Museum, care face o trecere in revista a istoriei calatoriilor pe apa ale omenirii. in centrul complexului muzeal se afla frumoasa constructie in stil cavaleresc Queen's House (intrare separata), proiectata de Inigo Jones in 1616.

Deasupra se ridica Greenwich Park, in care se afla Royal Observatory Greenwich, infiintat in 1675 pentru a stabili pozitia exacta a liniilor longitudinale ale globului, in fiecare zi, la Greenwich Mean Time, la ora 1 pm , orologiul suna ora masurata cu precizie.

Mai in aval, fluviul trece pe langa futuristul Millennium Dome, in forma de "cort spatial" si apoi ajunge in vecinatatea stralucitoare a Thames Barrier, construita in 1984 pentru a impiedica marea sa inunde Londra - probele sale lunare de functionare sunt o mare atractie turistica.

Vizitezi Tamisa?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL
Vacanta in Londra cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Asigurare medicala de calatorie
Alege asigurarea potrivita pentru tine si familia ta Click aici!
Ghiduri de calatorie Londra:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Londra:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Tamisa:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!