Turnul Londrei din Londra, obiective turistice de vizitat in Londra

Turnul Londrei, Londra

 

Pentru aproape 30 de generatii de londonezi, Turnul Londrei a fost un instrument nemilos si un simbol al judecatii nemiloase, al incarcerarii, torturii si executiilor - fara indoiala, acestea reprezinta cele mai importante motive pentru care astazi turnul este principala atractie turistica a tarii.

Daca la toate acestea adaugi Beefeaterii (gardienii) imbracati in rosu, legedarii corbi si stralucirea Bijuteriilor Regale, vei intelege imediat popularitatea enorma de care se bucura.

Prima fortificatie de lemn a fost construita aici pe malul nordic al Tamisei de William Cuceritorul aproape imediat dupa urcarea pe tronul Angliei, cu scopul de a apara Londra de posibilele atacuri dinspre mare. Turnul Londrei (care consta, de fapt, intr-o fortareata cu 19 turnuri, construite de-a lungul secolelor) si-a primit denumirea de la cel mai inalt turn al sau, de 30 m, numit White Tower, construit in 1097 din piatra si vopsit apoi in alb in 1241.

Sutele de ani de constructie au dus la aparitia unei fortarete de forma hexagonala cu un zid exterior foarte gros si inalt
, ce incorporeaza sase turnuri si un spatiu de patrula numit Outer Ward. in spatele acestui spatiu se afla un zid de intarire interior, fortificat din loc in loc cu turnuri cilindrice.

In interiorul acestui zid se afla InnerWard, un spatiu inchis, de dimensiuni mari. De-a lungul anilor, aici au fost construite baracile, casele si bisericile pentru soldati, precum si alte cladiri, White Tower inaltandu-se din mijlocul lor si dominandu-le prin cele patru ture-te cu acoperis in forma de ceapa.

Morti suspecte
Pe parcursul ultimelor noua secole, legenda si istoria s-au intrepatruns adanc in zidurile Turnului Londrei. Pe latura sudica a Outer Wall se afla rectangularul St. Thomas's Tower, cu gura arcuita a Traitor's Gate indreptata spre Tamisa. Cei care erau judecati pentru inalta tradare in Westminster Hali erau adusi cu barca in aval intr-o procesiune de denigrare, iar intrarea lor in turn se facea pe aceasta poarta.

Imediat langa Traitor's Gate si asezat cu fata catre Inner Ward se afla Bloody Tower (Turnul sangeros). Aici au fost adusi mostenitorul tronului, printul Edward, si fratele sau mai mic, printul Richard, la comanda unchiului lor, Richard - duce de Gloucester, chiar imediat dupa moartea tatalui lor, Edward al IV-lea.

Nimeni din afara turnului nu i-a mai vazut vreodata pe cei doi baieti, iar "Dick cel Cocosat" a fost incoronat drept Richard al III-lea inca inainte de sfarsitul anului. In 1674, scheletele a doi baieti au fost dezgropate in apropiere, alimentand suspiciunile generale potrivit carora ambitiosul duce si-a ucis propriii nepoti.

Ei nu ar fi fost, oricum, singurii membri ai familiei regale care si-au gasit in acest fel sfarsitul aici; tatal lor a ordonat, dupa toate probabilitatile, uciderea predecesorului sau alienat mintal, Henric al VI-lea, care a murit in 1471 in Wakefield Tower, chiar langa Bloody Tower.

Moartea, prin executie sau tortura, este strans legata de povestea Turnului Londrei. Tradatorii erau executati in public pe Tower Hill, in fata fortarete!; cativa "privilegiati" aveau garantia unei decapitari in intimitate, in Tower Green, aflat in fata White Tower. Printre acestia se afla si doua dintre sotiile lui Henric al VII-lea: salbatica Anne Boleyn, cea cu sase degete la o mana (cea de-a doua sotie), mama Elisabetei I, decapitata de un spadasin francez adus special la Londra pentru executie, si nesabuita, adultera Catherine Howard (cea de-a cincea), executata cu un topor, ca tradatorii obisnuiti.

Garzile
Beefeater-W - 42 la numar, iar denumirea lor corecta ar fi "Yeornan Warders" - supravegheaza Turnul si pe cei doua milioane si jumatate de vizitatori ai sai si pozeaza in uniformele lor din epoca Tudorilor. Ceremonia Schimbarii Garzilor are loc in fiecare seara la ora 9:35 p.m.. Alti rezidenti ai Turnului sunt corbii, a caror prezenta permanenta asigura, dupa cum spune legenda, supravietuirea natiunii.

Trebuie sa stai la coada pentru a trece prin expozitia din Waterloo Barracks, unde sunt expuse Bijuteriile Regale (Crown Jewels), dar asteptarea merita. Printre minunate e rraruntistm stralucitoare se afla: giuvaere, inele, sabii si sceptre; coroana reginei Elisabeta a II-a si faimosul diamant Koh-I-Noor; coroana Imperial State, realizata in 1837 pentru incoronarea reginei Victoria. Aceasta din urma are incrustate pe ea diamantul Steaua Africii si un safir care i-a apartinut lui Edward the Confessor.

Vizitezi Turnul Londrei?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL
Transport public pentru Turnul Londrei:
Metrou: Tower Hill sau autobuzele 15, 25, 42, 78, 100, D1, RV1
Preturi intrare in Turnul Londrei:
Adulti 16.00 lire; Copii 9.50 lire; Sub 5 ani gratis; Bilet de familie 45.00 lire.
Program Turnul Londrei:
Turnul Londrei este deschis zilnic cu exceptia perioadei 24-26 Decembrie.
Telefon Turnul Londrei:
020-7709 0765
Site oficial Turnul Londrei:
www.hrp.org.uk
Vacanta in Londra cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Ghiduri de calatorie Londra:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Londra:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Turnul Londrei:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!