Westminster Abbey din Londra, obiective turistice de vizitat in Londra

Westminster Abbey , Londra

 

Ocupand aproape toata partea sudica a Parliament Square, Westminster Abbey nu este doar cea mai mare si cea mai frumoasa catedrala gotica din Londra, ci si punctul in care viata politica, religioasa si monarhica se intalnesc.

Aceasta este scena pe care au fost oficiate 38 de incoronari, prima fiind cea a lui William Cuceritorul, in ziua de Craciun a anului 1066 - toti regii cu exceptia lui Edward al V-lea, ucis in 1483, si Edward al VIII-lea, care a abdicat in 1936.

Lacasul din prezent a fost renovat in anul 1065 de Edward the Confessor chiar inainte de invazia normanzilor, inlocuind vechea biserica, ce data din jurul anului 960. 0 mare parte din aba-tie, asa cum este ea astazi, a fost construita incepand cu anul 1245, in timpul regatului lui Henric al II-lea, si a fost finalizata intr-o maniera oarecum medievala; naosul, realizat in acelasi stil gotic, dateaza din ultimii ani ai secolului al XIV-lea.

Capela Fecioarei, aflata in capatul estic, ne duce in epoca Tudorilor, iar turnurile de la capatul vestic reprezinta opera lui Nicholas Hawksmoor, realizata in secolul al XVIII-lea dupa o schita a mentorului sau, Christopher Wren.

Westminster Abbey e enorma - iti poti face o idee despre cat este de intinsa privind-o din afara imensei Victorian Great North Door, al carei fronton este decorat cu siruri peste siruri de ingeri, protectori, prelati si sfinti. Inauntru, primele lucruri care te vor impresiona sunt inaltimea (altarul are 31 m din podea pana in tavan) si ingustimea ei, luminata spectaculos de candelabrele imense.

Una dintre principalele atractii ale catedralei este colectia sa unica de monumente dedicate celor mari si buni (si totodata celor mai putini mari si mai putini buni). Dupa ce achiti taxa de intrare la Great North Door, poti merge inainte catre Statesmens Aisle, in partea transversala de nord a bisericii. Aici sunt unele dintre cele mai frumoase statui din biserica, printre care cele ale lui Benjamin Disraeli (1804-1881), William Gladstone (1809-1898) si Sir Robert Peel (1788-1850). William Pitt (1809-1898) are o statuie inalta de circa 8 m. Pe dreapta, zona rezervata corului, aflata chiar langa orga, este dedicata muzicienilor, cum ar fi Henry Purceii, Sir Edward Elgar si Benjamin Britten.

Capelele regale
In capatul estic al cladirii se afla capelele in care odihnesc monarhii. Daca te plimbi prin ambulatoriu, poti vedea mormantul lui Edward the Confessor (d. 1042-1066) si mormintele medievale ale regilor care i-au urmat.

Westminster Abbey detine nu doar comori nepretuite de arta medievala, ci si exemple de design dintre cele mai elaborate din secolul al XIX-lea construite langa ei. La capatul scarilor ce duc catre capela lui Henric al VII-lea se afla Coronation Chair, realizat din stejar, in 1301, si folosit la toate incoronarile care au avut loc de atunci pana astazi. Capela lui Henric al VII-lea, cu o bolta bogat spiralata, ascunde sub scaunele corului imagini eroice si uneori umoristice pictate pe suporturile pentru picioare. Aici se afla insusi Henric (d. 1485-1509), intruchipat intr-o efigie de bronz poleita cu aur.

Mai jos, sub o bolta, se afla locul de veci al lui James I, un monument mult mai modest decat cei incarcat de o grandoare excesiva al sfetnicului sau, Ducele de Buckingham (1592-1628), care este inconjurat de razboinici din bronz. in zona nordica, statuia de marmura a Elisabetei I pare de o raceala regala; biata Mary, regina scotienilor, priveste pios catre aranjamentul superb de flori poleite cu aur aflat deasupra mormantului sau, in partea sudica.

Coltul poetilor
Aflat in naosul sudic, gazduieste monumente dedicate lui William Shakespeare, John Dryden, Henry Wadsworth Longfellow, Lewis Carroll, WH. Auden, Henry James, Alfred LordTennyson, D.H. Lawrence, Lord George Byron, Robert Southey, Charles Dickens si Sir Walter Scott Casa parohiala din secolul al XIII-lea (la care se ajunge din manastirea aflata in partea de est) are sculpturi in piatra superbe, asezate pe o podea placata in nuante de ocru si crem.

Pe pereti se afla fresce tulburatoare din secolul al XIV-lea: Sf. Ion zambind senin dintr-o cuva cu ulei incins, sfinti venerabili care isi arunca pe jos coroanele de aur intr-un potop bine organizat, un dromader cu nasul carn, o camila cu o singura cocoasa si o reprezentare inspaimantatoare a unei vanatori obisnuite de cerbi.

Naosul
La capatul vestic, pe pardoseala sunt placi comemorative dedicate politicienilor Stanley Baldwin (1867-1947), Clement Attlee (1883-1967) si David Lloyd George (1863-1945), printre altii, precum si lui Sir Winston Churchill si Soldatului Necunoscut din Primul Razboi Mondial. Acestea contrasteaza cu monumente precum cel al Capitanului Richard le Neve of the Edgar, ucis in anul 1673.

Vizitezi Westminster Abbey ?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL
Transport public pentru Westminster Abbey :
Metrou: Westminster
Preturi intrare in Westminster Abbey :
Adult 18 lire, redus 15 lire
Program Westminster Abbey :
Zilnic intre 9.30am si 4.30pm
Telefon Westminster Abbey :
+44(0)20 7222 5152
Site oficial Westminster Abbey :
www.westminster-abbey.org
Vacanta in Londra cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Asigurare medicala de calatorie
Alege asigurarea potrivita pentru tine si familia ta Click aici!
Ghiduri de calatorie Londra:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Londra:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Westminster Abbey :
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!