Duomo de San Martino din Lucca, obiective turistice Lucca

Duomo de San Martino

Obiectiv turistic din Lucca

O alta fatada (1060-1241) impresionanta orneaza catedrala din Lucca, Duomo de San Martino, situata in Piazza San Martino. Este renumita in special pentru gravurile (secolul al XIII-lea) dimprejurul atriumului si usii de la intrare. Basoreliefurile din stanga usii sunt realizate de sculptorul Nicola Pisano (1200-1278), in timp ce panelele prezentand scene din "Viata Sfantului Martin" sunt opera principalului arhitect al fatadei, Guidetto da Como (inceputul secolului al XIII-lea).

Pe la jumatatea navei se afla Tempietto (1482-1484), o capela octogonala in culori vii construita de sculptorul local Matteo Civitali (1435-1511) pentru a adaposti veneratul Volto Santo (Sfanta Fata), un crucifix din cedru despre care se spune ca ar fi fost sculptat dupa chipul si asemanarea lui Iisus de catre Nicodim, care a fost martor la Crucificare. De fapt, aceasta ofera este probabil o copie din secolul al XIII-lea dupa lucrarea originala din secolul al VIII-lea.

De o mare valoare artistica este si "Mormantul Ilariei del Carretto" (1410), aflat in sacristie si dedicat sotiei lui Paolo Guinigi, unul dintre guvernatorii medievali de seama ai orasului Lucca. Capodopera sculptorului sienez Jacopo della Quercia este una dintre cele mai frumoase sculpturi ale Italiei. Extrem de impresionant este catelusul, simbolul loialitatii Ilariei.

 
Bilete de avion spre Lucca:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Duomo de San Martino:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne