Museo Arqueologico Nacional din Madrid, obiective turistice Madrid
Home Orase Obiective turistice Madrid Museo Arqueologico Nacional

Museo Arqueologico Nacional

Obiectiv turistic din Madrid

Muzeul de arta antica a fost infiintat in 1895, in spatele grandioasei cladiri a Biblioteca Nacional (Biblioteca Nationala). Colectia spaniola este remarcabila, la aceasta adaugandu-se exponate din Egipt, Grecia, Roma si Orientul Mijlociu. Muzeul expune si o reproducere partiala a picturilor preistorice din pestera de la Altamira. Unele sali e posibil sa fie inchise, ca urmare a lucrarilor de restaurare.

Etajul inferior acopera preistoria si perioada primilor oameni. Sala 6 gazduieste cele mai inedite exponate: Cuencos de Axtroki, vase incrustate cu aur cu desene circulare care sugereaza un cult al soarelui la sfarsitul Epocii de Bronz tarzii. Sala 7 expune minunate torques (bratari) din nord-vestul Spaniei, iar Sala 9, argintarie celtiberica, mai ales din sud-estul tarii.

In sectiunea egipteana (Sala 13), sarcofagul lui Amenemhat este pictat frumos cu scene religioase. Salile 14-16 expun o colectie exceptionala de ceramica greceasca.

La parter, incepe turul cu vizitarea lucrarilor iberice si feniciene din Salile 19-20 (de langa casa de bilete), iar apoi mergi in sensul acelor de ceasornic. Mandria locului este exponatul din calcar denumit "Dama de Elche" (sfarsitul sec. al V-lea I.Hr.). Acest exemplar rar de arta iberica era folosit probabil pentru depunerea de cenusa umana in fanta din umar.

Este posibil ca pe vrumuri piesa sa fi fost stralucitor colorata. Cateva urme de vopsea policroma se mai pastreaza, dar iti vei face o idee mai clara daca te uiti la exponatul alaturat, "Dama de Baza" (sec. al V-lea sau al IV-lea I.Hr), "Dama de Baza" infatiseaza o femeie asezata, inconjurata de zestrea gasita in mormantul ei de la Baza, in apropiere de Granada. Si mai veche este o alta sculptura feminina, "Dama de Galera", piesa miniaturala din sec. al VII-lea I.Hr. ce reprezinta un artefact fenician sculptat in alabastru.

In Sala 19, cauta impresionantul Tesoro de Javea (Comoara de la Javea), o colectie de bijuterii iberice filigranate. In mijlocul acestor comori se inalta mormantul din Pozo Moro, un turn de piatra cu urme de basoreliefuri si lei sculptati.

In Salile 21-26 sunt expuse lucrari de arta romana, inclusiv un minunat "Apollo" din bronz si o "Livia" din marmura infasurata in vesminte superb sculptate si mozaicuri, sticlarie, obiecte de bronz si ceramica. Celelalte sali sunt dedicate pieselor vizigote, medievale si maure, inclusiv o arcada decorata de gips de la palatul Aljaferia din Zaragoza. La etajul superior sunt deschise expozitii temporare.

 
Bilete de avion spre Madrid:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Museo Arqueologico Nacional:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne