Museo de America din Madrid, obiective turistice Madrid

Museo de America

Obiectiv turistic din Madrid

Madridul nu a avut un muzeu public dedicat fostelor colonii spaniole din America Latina pana cand nu s-a deschis Museo de America in 1993, care a reunit un mare numar de documente dispersate si le-a expus sub acelasi acoperis. Prezentarea este ingenioasa, dar se limiteaza la perspectiva colonistului. Nu exista nicio mentiune referitoare la atrocitatile si exploatarea de care s-au facut vinovati spaniolii, iar popoarele bastinase apar mai degraba ca niste curiozitati exotice.

Acestea fiind spuse, cele 2.500 de exponate sunt prezentate in modalitati inventive. Partea principala a colectiei vine de la Cabinetul Regal, dar alte obiecte au fost cumparate sau donate: guvernul columbian a dat fabulosul tezaur Quimbayas. Sala 1 este dedicata calatoriilor exploratorilor, cronicarilor spanioli, inclusiv Cristofor Columb, o camera de studiu din sec. al XVIII-lea reconstituita si harti fascinante. De asemenea, aici se gasesc gravuri, picturi si artefacte uimitoare, precum palariile din pene amazoniene, fantastica mantie cu pene Paracas, aur Costa Rican Diquis si piese antice coloniale.

Partea centrala a colectiei hispanice umple prima jumatate a primului etaj in salile 2 si 3. Este aranjata pe teme: nastere si moarte; ceremonii, impodobirea corpului, locuinte si unelte. Poti admira figuri ceramice din Colima, Mexic, sculpturi maya, obiecte de jad olmece, frumoase piese din culturile Golfului Mexic, textile chiliene, artefacte inca, ceramica din Ecuador, ornamente din aur din Columbia si Costa Rica, cosuri impletite de indieni hopi si chumash si o enorma canoe din Amazon.

Fantastice tablouri mexicane din sec. al XVIII-lea ilustreaza Conquista (Cucerirea), iar mobila chinezeasca subliniaza legaturile maritime cu Filipine, o alta colonie spaniola.

Cele mai pretioase exponate ale muzeului sunt cele ce se refera la traditiile religioase ale societatilor americane prehispanice si se gasesc la etajul superior (uneori inchis pentru a permite desfasurarea unor expozitii temporare). Aici se gaseste Stela maya a Madridului (piatra incrustata), tezaurul columbian de aur Quimbayas, manuscrisul codexului din Tudela (1553) si, mai presus de toate, codexul Trocortesiano (sec. al XIII-lea al XVI-lea), unul dintre cele patru manuscrise maya ce mai exista in lume.

Langa mareata cladire a muzeului se afla surprinzatorul Faro de Moncloa, un turn cilindric de otel ce se inalta la peste 76 m, proiectat de Salvador Perez Arroyo in 1992. Urca cu liftul pe platforma de observatie pentru a admira imagini superbe ale Madridului.

 
Bilete de avion spre Madrid:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Museo de America:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne