Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia din Madrid, obiectiv turistic Madrid - TravelEuropa.ro
  Orase Obiective turistice Madrid Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia

Obiectiv turistic Madrid

Muzeul sl centrul national de arta contemporana se afla in partea de sud a Madridului central, vizavi de gara reconstruita Atocha. Reina Sofia a fost deschis in 1986, in ton cu frenetica movida, animata de libertate artistica si personala, si gazduieste tabloul "Guemica" al lui Picasso. In 2005, a fost construita o aripa noua, conceputa de aclamatul arhitect francez Jean Nouvel. Avand forma triunghiulara, aceasta gazduieste expozitii temporare, o biblioteca, un auditoriu si un restaurant supervizat de celebrul bucatar Sergi Arola, in jurul unui atrium central acoperit de un tavan cu zabrele.

Cladirea principala este un spital transformat din secolul al XVIII-lea, cu pereti albi imaculati si lifturi exterioare transparente. Colectia permanenta din sec. al XX-lea al XXI-lea este foarte bogata in lucrari de arta spaniole, dar mai putin in ceea ce priveste cele ale artistilor din alte tari.

Ca sa incepi cu modernismul, urca la etajul 2, unde salile cu exponate te conduc de la inceputul sec. al XX-lea pana la al Doilea Razboi Mondial. La inceputul secolului, cele doua centre principale ale activitatii artistice din Spania - Euskadi (Tara Bascilor) si Catalunia - au produs o pleiada de artisti: Ignacio Zuloaga, Francisco Iturrino; Hermenegildo Anglada-Camarasa si alti postimpre-sionisti.

Salile 3 si 4 te plimba prin constructivism, cubism si dadaism, Priveste coloritul puternic al lui Robert Deiaunay (1885-1941), al sotiei sale, Sonia, si al mexicanului Diego Rivera. Delecteaza-te cu formele geometrice ale lui Joaquin Torres Garda (1875-1949). Numele faimoase pe plan mondial ale perioadei sunt Juan Gris, Pablo Gargallo, Pablo Picasso si Joan Miro, care sunt expuse in incaperile de legatura.

Salile 5-8 prezinta agitatul context al tabloului "Guemica" (1937) prin intermediul unor fotografii, schite si lucrari ale contemporanilor lui Picasso: Joan Mira, Alexander Calder, Julio Gonzalez si Albert Sanchez. In cele din urma, vei ajunge chiar in fata picturii in toata splendoarea ei monocromatica, flagelata.

"Guemica" a fost pictata in momente de furie turbata dupa ce avioanele germane au bombardat orasul basc Guernika. Alte exponate prezinta minunat cariera lui Miro, printre acestea fiind numeroase sculpturi expresive ca "Pajaro Lunar" (1966), o fiinta imensa din bronz negru.

Suprarealistii
Lucrarile "Cenicitas" (1928) si "El Gran Masturbador" (1929) ale lui Salvador Dalf te anunta fara echivoc ca ai ajuns la suprarealisti, ale caror opere sunt expuse in Salile 9-12.

Aici vei intalni exponate despre producatorul suprarealist de film Luis Bunuel (1900-1983) si peliculele sale suprarealiste. De asemenea, la Reina Soffa sunt expuse lucrarile pictorilor suprarealisti ca Max Ernst si Rene Magritte.

Postbelicul
la liftul pana la etajul 4 si vei plonja in efervescenta postbelica. Salile 13-28 ofera perspective si comparatii fascinante intre arta postbelica spaniola si cea de pe plan international. Astfel, lucrarile lui Rothko, DavidSmith, Isamo Noguchi, Anthony Caro si cele ale grupului COBRA alterneaza cu cele ale artistilor autohtoni Eusebia Sempere, Gustavo Tomenor si Fernando Zobel.

La muzeu mai sunt expuse cateva lucrari de impact ale lui Francis Bacon, Henry Moore si ale artistului francez stralucitor Yves Klein (1928-1962). Alaturi, in Sala 19, maestrul Lucio Fontana (1899-1968) este, de asemenea, foarte bine reprezentat.

Apoi sunt expuse panzele puternice ale lui Antonio Saura (1930-1998), urmat de Cy Twombly, Jean Dubuffet si, intr-o alta incapere Motherwell, Mario Merz si Jannis Kounellis. O sala este alocata lucrarilor din placa de metal ale lui Pablo Palazueio (1916-2007).

Aici este prezentata si lumea lui Antonio Tapies (n. 1923), cel mai mare artist spaniol in viata, ale carui abstractiuni texturale domina doua sali. Apoi, in Sala 29 vine era pop-art, care ii aduce in prim-plan pe Equipo Cronica si Eduardo Arroyo, inainte de a dedica Salile 34 si 35 lui Eduardo Chillida (1924-2002), prolificul sculptor basc.

Artistii minimalisti americani (Barnett Newman, Bruce Nauman, Donald Judd) sunt prezenti in trei sali cu lucrari contemporane, de la Ross Bleckner la Georg Baselitz, Guillermo Kuitca, Miguel Barcelo si Susana Solano. O instalatie luminoasa creata de Olafur Eliasson, intre ascensoare, trage cortina peste o vizita memorabila.

Bilete de avion spre Madrid:

Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!

Cauta cazare langa Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia:

Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!

City Break in Madrid:

Cauta aici cele mai ieftine City Break-uri Click aici!

Rent a car:

Cele mai bune preturi Click aici!
 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne