Muzeul Prado din Madrid, obiective turistice de vizitat in Madrid

Muzeul Prado, Madrid

 

Cel mai cunoscut muzeu din Madrid detine unele dintre cele mai importante colectii de pictura clasica din lume si este pentru multi turisti motivul principal pentru a vizita orasul. Colectia ampla de 8.600 de tablouri contine o multime de capodopere si este usor de absorbit daca te concentrezi pe un numar restrans de perioade. Daca nu poti face decat o singura vizita la Prado, aloca-i cel putin trei ore si evita aglomeratia de la sfarsitul saptamanii. O ingenioasa aripa noua a muzeului, creata de Rafael Moneo, a fost in cele din urma inaugurata in 2007.

Aripa noua include galeriile interioare ale Bisericii Los leronimos, care a fost, in mod controversat demolata si reconstruita. Acum se afla deasupra unor galerii subterane care sunt legate de cladirea principala Villanueva, pe sub un acoperis-gradina. Aripa noua are spatii marite pentru expozitiile temporare, precum si o cafenea spatioasa si o zona comerciala.

Biletele pentru vizitatorii individuali se vand la Puerta de Goya, iar accesul se face fie prin intrarea principala din fata, Puerta de Velazquez, fie prin spate - Puerta de ios leronimos. Muzeele isi schimba des modurile de prezentare, asa ca lucrurile descrise aici ar putea sa se schimbe.

Sursa acestui incredibil corp de lucari a fost familia regala spaniola care a comandat si colectionat cu pasiune opere de arta secole de-a randul. In afara marilor pictori spanioli ca Velazquez, Goya, Ribera si Zurbaran, Prado are colectii importante cu creatii ale maestrilor italieni (inclusiv Titian si Rafael) si ale artistilor flamanzi. Multe dintre lucrarile artistilor flamanzi au fost colectionate de Filip al II-lea, un mare iubitor de arta al carui gust fusese influentat de arta flamanda.

Atat el, cat si tatal sau, Carol al V-lea, l-au preferat pe Titian (d. 1576), Filip al IV-lea l-a ales pe Diego Velazquez (1599-1660) ca pictor de Curte, iar Carol al III-lea l-a numit in aceasta postura pe Francisco de Goya (1746-1828). In 1819, Fernando al VII-lea a deschis colectia pentru public (in aceasta cladire, proiectata deJuan de Villanueva, 1739-1811).

Arta romanica si italiana timpurie
Daca intri in muzeu prin Puerta de Goya (capatul nordic), viziteaza Sala 51C de la parter, dedicata artei romane. Frescele de aici infatiseaza scene cu animale si de vanatoare de la San Baudelio. Mergi mai departe in Sala 49, ca sa vezi lucrari italiene timpurii, printre care "Buna Vestire" (1425-1428) foarte delicat pictata de Fra Angelico (d. 1455) si trei lucrari de Sandro Botticelli (circa 1445-1510) care ilustreaza "Povestea lui Nastagio degli Onesti" (1483). Dintre mai multe tablouri de Rafael (1483-1520) pictate de teme religioase, cea mai impresionanta este "Portretul unui Cardinal" (1510), in care cardinalul apare intr-o minunata roba rosie.

Tot in aceasta sala poti observa evolutia lucrarilor lui Andrea del Sarto, de la "Portretul unei femei" (1514) - deosebit de expresiv - ia tabloul mai baroc "Sacrificiul lui Isaac" (1528-1529).

Pictura flamanda si germana
Salile 55-58 expun lucrari flamande din sec. al XV-lea-al XVIII-lea, printre multe alte tablouri. Legaturile comerciale si de casatorie puternice dintre Spania si Flandra au dus la nasterea unui stil artistic spaniol, dar cu influente flamande, ce poate fi observat in Sala 57, in timp ce in Sala 58 se afla expusa "Coborarea de pe cruce" de Rogier van der Weyden (1399-1464). Chipurile sunt minunat executate, iar intreaga compozitie conduce privirile spre cruce.

In Sala 58, poti admira pictura "Adoratia magilor" a lui Hans Memling (circa 1470). In Sala 56A sunt expuse lucrari de Bruegel, Joachim Patinir si Hieronymus Bosch (circa 1450-1516), a carui lucrare "Gradina deliciilor" atrage intotdeauna multimea de vizitatori. Imaginatia lui Bosch a depasit complet atat abordarile mai carnale, cat si pe cele mai mistice. "Autoportretul" (1498) lui Albrecht Durer (1471-1528) este expus in Sala 55B si este flancat de tablourile sale "Adam" si "Eva" (1507). Acestea au fost primele tablouri in stil renascentist aparute in nordul Europei.

Lucrarile spaniole timpurii
In Sala 55 sunt expuse potrete de Antonio Moro (1519-1576), inclusiv cel al reginei engleze Mary Tudor (1554), pictat pentru Filip al II-lea cand lua in considerare casatoria cu aceasta. Sala 56 expune portrete de Juan de Juanes (circa 1523-1579) si lucrarea sa "Cina cea de Taina". In Sala 56B se afla lucrarile luminoase ale lui Sebastiano de Piombo, a carui pictura este caracterizata de ceruri albastre si tonuri orbitoare de alb.

Scoala venetiana
Apoi vei ajunge in sala 75, unde sunt expusi pictori italieni din Scoala Venetiana, a carei armonie de culoare si lumina a depasit toate celelalte scoli renascentiste. Printre reprezentantii sai se numara Paolo Veronese (circa 1528-1588), Jacopo Bassano (d. 1592) si Jacopo Tintoretto (1518-1594).

Priveste cu atentie lucrarea "El Lavatorio" de Tintoretto, care il infatiseaza pe Iisus spaland picioarele ucenicilor, o capodopera a perspectivei. Titian (d. 1576), care a lucrat masiv atat pentru Carol al V-lea, cat si pentru Filip al II-lea este puternic reprezentat in Salile 61,61B si 63.

Admirati autoportretul sau, pictura ecvestra superba "Carol al V-lea in Batalia de la Muhlberg" (1548) si portretul lui "Isabel de Portugal" pictat dupa moartea acesteia. Faima lui Titian in timpul vietii nu era comparabila decat cu cea a lui Michelangelo si se spune ca insusi Caroi al V-lea i-ar fi facut onoarea de a ridica de pe jos o pensula pe care o scapase artistul.

El Greco si Goya
Lucrari ale lui El Greco sunt expuse in Salile 60A, 62A si 61 A, incepand cu primele opere, apoi cele din perioada spaniola, cand chipurile pictate de acesta s-au alungit si in care artistul a adoptat o preocupare tipic spaniola referitoare la impartirea intre pamant si rai. Lucrari mai bune ale acestui pictor sunt expuse ia Toledo. Etajul acesta contine si sculpturi clasice si renascentiste, dar nu sunt neaparat un obiectiv obligatoriu de vizitat.

Poti urca insa la urmatorul etaj, unde vei intra in lumea lui Goya, ale carui tablouri le poti vedea in Salile 16B, 19-23,32 si 39. Tablourile sale imense cu continut politic "El Dos de Mayo" si "El Tres de Mayo" descriu scene din Razboiul de Independenta al Spaniei din 1808. Fapt neobisnuit pentru vremea aceea, Goya nu executa lucrari la comanda, asa ca subiectul reprezenta alegerea proprie a artistului.

In Sala 16B sunt expuse "tablourile negre", foarte ciudate ale artistului, realizate in perioada 1820-1823, in timpul unei depresii profunde, ca urmare a mortii sotiei si fiului sau si a propriei boli. Multe dintre aceste tablouri sunt grotesti, toate sunt deschise interpretarilor, iar titlurile lucrarilor sunt ambigue.

Tabloul "Perro" pare foarte modern in ceea ce priveste conceptia, cu un aranjament spatial exceptional, cu un cap de caine pe un spatiu texturat. Unele dintre picturile de la Curte ale lui Goya sunt la fel de sensibile si adesea destul de putin flatante, exprimand o abordare emotionala a caracterizarii subiectilor sai.

Velazquez si altii
Holul lung al Salii 32 expune lucrari spaniole din sec. al XVII-lea, reprezentantii fiind Murillo, Ribera si Zurbaran. Salile 14-16 si 26-28 te duc in lumea lui Velazquez. La Prado se afla cele mai bune lucrari ale acestui pictor si cea mai importanta dintre ele, "Las Meninas" ("Domnisoarele de onoare"), este in Sala 27. Priveste-o de la distanta si il vei vedea pe Velazquez insusi cum se uita la tine de langa sevaletul sau din tablou.

In Salile 8-11 se afla expuse lucrari de Peter Paul Rubens (1577-1640), printre care o serie de scene de vanatoare de la castelul regal de vanatoare El Prado. Expozitia de la acest etaj se termina cu tablouri franceze si italiene din sec. al XVII-lea. Mai sus sunt o serie de sali dedicate lui Goya (inclusiv o selectiune din sirul portretelor, tapiseriilor si schitelor sale). In alte sali sunt expuse lucrari de arta europene din sec. al XVIII-lea.

Vizitezi Muzeul Prado?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL
Transport public pentru Muzeul Prado:
Metroul pana la statia: Estacion del Arte
Preturi intrare in Muzeul Prado:
Intrare costa 15 Euro/pers
Program Muzeul Prado:
Sun: 10:00 - 19:00
Mon: 10:00 - 20:00
Tue: 10:00 - 20:00
Wed: 10:00 - 20:00
Thu: 10:00 - 20:00
Fri: 10:00 - 20:00
Sat: 10:00 - 20:00
Telefon Muzeul Prado:
Telefon: +34 913 30 28 00
Site oficial Muzeul Prado:
www.museodelprado.es
Vacanta in Madrid cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Ghiduri de calatorie Madrid:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Madrid:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Muzeul Prado:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!