Palacio Real din Madrid, obiectiv turistic Madrid - TravelEuropa.ro

Palacio Real

Obiectiv turistic Madrid

Fara a fi unul dintre cele mai armonioase sau rafinate palate ale Spaniei, Palacio Real (Palatul Regal) se distinge prin opulenta. Plin de excesele decorative ale secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea, palatul dezvaluie cate ceva din caracterul monarhilor care l-au comandat. Amplasat pe fortarete maure din secolul al IX-lea, a devenit resedinta regala in 1561 si a fost reconstruit in 1734 dupa un incendiu devastator.

Trei arhitecti italieni si mai multi artisti francezi au contribuit la terminarea constructiei in 1764. Palatul este mai ales un produs al curtii de Bourbon, iar mobilierul este aproape in totalitate in stil original baroc sau rococo din secolul al XVIII-lea. Regele Alfonso al XIII-lea a trait in acest palat pana la exilul din 1931, cand republicanii au preluat puterea. In prezent, palatul este folosit doar pentru ceremonii de stat.

De la intrarea din fata catedralei, treci intr-o curte vasta, in spatele careia o scara impunatoare duce la apartamentele regale. Materialele principale de constructie din exterior au fost piatra alba si granitul din Sierra de Guadarrama, in timp ce in interior marmura se intinde pe suprafete impresionante.

Holul Halebardierilor (garzile regale), cu tavanul pictat de Giovanni Battista Tiepolo (1696— 1770), duce la opulenta Sala a Coloanelor, in care peretii sunt decorati cu tapiserii flamande din secolul al XVII-lea, Iar sculpturile simbolizeaza planetele. Aici a fost depus corpul dictatorului Franco in 1975 si tot aici, in 1985, a avut loc ceremonia oficiala in care Spania s-a alaturat Comunitatii Economice Europene.

Apoi, vei intra in cea mai somptuoasa incapere, Sala Tronului, unde tavanul pictat de Tiepolo, infatisand "Apoteoza monarhiei spaniole", priveste in jos spre mobilier napolitan, candelabre venetiene, oglinzi si ceasuri din San Ildefonso de la Granja si lei de bronz de Boticelli.

De aici, mergi sa vezi Apartamentele Regelui: sala de receptii, sala de mese, vestiarul si dormitorul, fiecare dintre acestea fiind pline de obiecte si mobile pretioase, multe franceze. Printre tablouri se afla si portretul facut de Goya lui Carol (Carlos) al IV-lea si sotiei sale, Maria Luisa. In Sala de Masa, vei observa ceasul extraordinar facut din marmura, bronz si mahon, cu o dantelarie de diamante.

Extravaganta rococo a vestiarului a fost creata de decoratorul italian Gasparini. Combinatia de matase, aur, decoratiuni din argint atarnate pe pereti, podeaua de marmura cu modele florale elaborate si tavanul ornat cu stucaturi creeaza cadrul adecvat pentru ceremonia zilnica in care regele eraimbracaLIn fata curtenilor sai. Dormitorul, acum mobilat ca o camera de zi, cu mobila alba si aurie in stil Empire, are tavanul pictat de Vicente Lopez si contine numeroase referiri la ordinele religioase si onorifice intemeiate de Carol (Carlos) al III-lea.

Apoi vei vedea unele dintre cele mai deosebite incaperi, incepand cu Camera de Portelan, o sala mica ai carei pereti cu panouri din portelan fusese proiectata ca salon de fumat. Atelierul Buen Retiro, infiintat de Carol al III-lea, fusese producatorul panourilor, decorate cu struguri, ghirlande si flori. Alaturi este Camera Galbena, ornata cu tapiserii fine, unde doamnele stateau pe scaune cu incrustatii de Dugourc si mancau ciocolata si alte dulciuri, in timp ce domnii pufaiauin salonul de fumat alaturat.

Acum urmeaza apogeul: Sala de Bal. Vasta si ornamentata, a fost creata in 1879 de Alfonso al XII-lea din trei sali de bal mai mici construite pentru sotia lui Carol al III-lea. Dupa moartea ei prematura, Carol a inchis salile, care au ramas incuiate mai mult de o suta de ani. In prezent, este folosita pentru banchete, avand 150 de locuri pentru invitatii care pot admira picturile de pe tavan ce-l infatiseaza pe Cristofor Columb anuntand descoperirea Lumii Noi in fata regelui Fernando si a reginei Isabel. Pe pereti sunt tapiserii flamande din secolul al XVI-lea, sala fiind decorata si cu vaze imense, chinezesti si frantuzesti.

Sala de Muzica are o colectie rara si neobisnuita de instrumente cu coarde facute de geniul lutier Antonio Stradivarius (1644-1737). Instrumentele sunt folosite ocazional in concerte particulare organizate de actuala regina, Sofia, o mare melomana. Admira neaparat si chitara de sidef ce dateaza din 1796.

Dupa ce vizitezi Camera de Argint, unde se afla o colectie mai degraba restransa de argint, vei ajunge la Capilla Real (Capela Regala). Coloane colosale de marmura sustin proiectul neoclasic, poleite si stralucitoare, al lui Ventura Rodriguez. Ultimele patru camere mai mici sunt apartamentele reginei Maria Luisa. Printre acestea se afla un salon din portelan pentru fumat, o camera de chinezarii si un studio minunat cu incrustatii de marmura si panouri de tavan din matase pictata.

Bilete de avion spre Madrid:

Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!

Cauta cazare langa Palacio Real :

Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!

City Break in Madrid:

Cauta aici cele mai ieftine City Break-uri Click aici!

Rent a car:

Cele mai bune preturi Click aici!
 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne