Catedrala Sf. Petru si Pavel din Mdina, obiective turistice Mdina
Home Orase Obiective turistice Mdina Catedrala Sf. Petru si Pavel

Catedrala Sf. Petru si Pavel, Mdina

Obiective turistice Mdina

Putin mai sus, in piata Sf. Pavel (St. Paul) se afla Catedrala St Peter and St. Paul, in stil baroc - unul dintre cele mai frumoase edificii din insula. In dreapta catedralei, in Piata Arhiepiscopului, se afla Palatul Arhiepiscopului si Seminarul, in incinta caruia este instalat Muzeul Catedralei.

Potrivit legendei locale, Catedrala se inalta pe locul unde, in vechime, Sf. Paul a infaptuit minunea vindecarii tatalui lui Publius, aducandu-i fiul pe calea sfinteniei crestine. Aici a fost ridicat in sec. 4 un mic lacas. In secolul 11, din porunca lui Roger de Normandia, el a fost inlocuit cu o biserica mai mare, remaniata si marita in secolul 15.

Cladirea nu a fost crutata de marele cutremur din 1693, care a distrus-o aproape in intregime.

Edificiul actual a fost construit intre 1697-1702, dupa planurile arhitectului Lorenzo Gafa. Acesta a pastrat absida bisericii normande, incorporand-o in noua cladire, conceputa dupa canoanele acelui baroc specific maltez in care exuberanta decorativa a stilului este temperata de un gust sigur, axat pe preferinta pentru sobrietatea clasicismului.

Fatada, incadrata de doua turnuri-clopotnita identice, este incununata de un fronton triunghiular, sprijinit pe pilastri cu capiteluri corintice, in fata Catedralei, doua tunuri din secolul 17 evoca traditiile razboinice ale locuitorilor stravechiului oras.

La interior, pavimentul din mozaic de marmura colorata acopera mormintele episcopilor, nobililor si ale notabilitatilor din Mdina. Cupola, de dimensiuni impresionante, este impodobita cu picturi, relativ recente, cu scene inspirate din viata Sf.

Paul, opere ale fratilor Vincenzo si Giovanni Manno. In absida pictura lui Mattia Preti Naufragiul Sfantului Pavel. Marea cruce din argint a fost adusa de Cavaleri din Rhodos.

Bilete de avion spre Mdina:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Catedrala Sf. Petru si Pavel:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne