Duomo din Milano, obiective turistice de vizitat in Milano

Duomo, Milano

 

Duomo, catedrala orasului Milano, nu e pe gustul tuturor. Pentru cei care sunt admiratorii arhitecturii gotice, este o capodopera cu decoratii elaborate: "Un poem in marmura", a remarcat Mark Twain in "Innocents Abroad" (1869).

Doar exteriorul este impodobit cu 2.245 de statul, 135 de turle, 96 de gargu-ie si un km de borduri. Chiar si pentru cele mai exigente palate este totusi prea mult: "Un esec ingrozitor", dupa parerea lui Oscar Wilde (1854-1900). "In afara de design, este monstruoasa si deloc artistica, detaliile mult prea elaborate sunt atat de sus incat nu le vede nimeni; totul este dezgustator la ea..."

Fondata in 1386, constructia a fost initiata de Gian Galeazzo Visconti, conducatorul de atunci al orasului Milano, care spera ca prin asta il va convinge pe Dumnezeu sa-i daruiasca un mostenitor de parte barbateasca.

Cerul l-a rasplatit, desi progenitura lui Visconti, barbarul Giovanni Maria, a fost asasinat la putin timp dupa ce a preluat puterea, la inceputul anului 1400. Lucrarile au continuat inca aproape cinci secole, ultimele retusuri fiind adaugate la ordinul lui Napoleon, in 1809.

Dupa pirotehnia exterioara, blandetea interioara dezamageste. Dimensiunile sunt tot impresionante - deci nu este nicio surpriza sa descoperi ca, la 157 m lungime si 301 m latime, este pe locul trei in clasamentul celor mai mari biserici din lume, dupa Sf. Petru din Vatican si Catedrala Sevilla din Spania.

Vitraliile, datand din secolul al X-lea, sunt dintre cele mai mari din Europa, in timp ce cadranul solar (1786) incastrat in nava de langa intrare este cel mai mare din lume.

Alte elemente de arta care merita mentionate sunt: un candelabru din bronz, cu sapte brate (secolul al XIV-lea), de origine germana sau franceza, in transeptul nordic, iar in cel sudic, o statuie macabra (1562) a Sfantului Bartolomeu, martirizat prin jupuirea de viu (statuia il infatiseaza pe sfant carandu-si pielea).

In acelasi transept vei vedea un monument generos al lui Gian Giacomo Medici (1560-1563) si intrarea spre acoperis, un loc pe care trebuie sa-i vizitezi pentru a te bucura de decoratiunile exterioare - cateva frontoane, belvedere si garguie - si privelistea spre indepartatii Alpi, iar in zilele senine poti vedea pana spre Matterhorn.

Vizitezi Duomo?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL
Transport public pentru Duomo:
Metroul pana la statia Duomo
Preturi intrare in Duomo:
Preturi pentru Duomo:
- Duomo Pass A 15.00 euro intrare full (muzeul, catedrala si partea arheologica) +  urcare pe terasa cu liftul
- Duomo Pass B 11.00 euro intrare full (muzeul, catedrala si partea arheologica) + urcare pe terasa pe scari
- Muzeul, catedrala si partea arheologica 6 euro
- Muzeul Duomo si catedrala 2 euro

Program Duomo:
Zilnic intre orele 8.00 am si 7.00 pm
Telefon Duomo:
+39 02 72022656

Site oficial Duomo:
www.duomomilano.it
Vacanta in Milano cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Ghiduri de calatorie Milano:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Milano:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Duomo:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!