Santa Maria delle Grazie din Milano, obiective turistice Milano

Santa Maria delle Grazie

Obiectiv turistic din Milano

Biserica adaposteste celebra pictura a lui Leonardo da Vinci "Cina cea de Taina", pictata pe unul din pereti din sala de mese, pictura a avut parte de restaurari grosolane, dar si de ghinion: la un momant dat, calugarii rezidenti au spalat o parte a picturii, apoi in cel de-al Doilea Razboi Mondial, o mare parte a cladirii a fost distrusa de o bomba. Astazi, pictura a fost restaurata pentru a-si arata grandoarea initiala.

Cina cea de Taina
Piutine picturi sunt atat de cunoscute precum lucrarea lui Leonardo da Vinci, "Cina cea de Taina" (1494-1497), si putine, trebuie sa spunem, sunt atat de dezamagitoare cand le vezi "In carne si oase".

"Cea mai trista pictura din lume", a scris Aldous Huxley in" Along the road" (1925). Pictata pe zidul refectoriului (sala de mese) Bisericii Santa Maria delle Grazie - biserica in stil renascentist, merita sa arunci o privire -, "Cina cea de Taina" isi datoreaza decaderea predilectiei lui Leonardo pentru uleiuri in locul traditionalelor tehnici de fresca, care presupuneau pictarea pe tencuiala umeda, pigmentii fixandu-se puternic pe zidul poros printr-o puternica reactie chimica.

In cazul uleiului, pigmentii pur si simplu stau pe suprafata peretelui si sunt afectati de umezeala si intemperii. Desi uleiul iti ofera o mai mare varietate de culori si tonuri si, pe termen scurt, duce la obtinerea unor fresce extraordinare, pe termen lung, rezultatul este, de obicei, o distrugere catastrofala.

Pictura a avut parte de restaurari grosolane, dar si de ghinion: la un moment dat, calugarii rezidenti au spalat o parte a picturii, apoi trupele napoleoniene incartiruite aici au folosit zidul pentru a trage la tinta, iar in 1943, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, o mare parte a cladirii a fost distrusa de o bomba.

Astazi, pictura a fost restaurata pentru a-si arata grandoarea initiala, coloritul superb si compozitia dramatica - elemente care, daca ar fi supravietuit intacte, ar fi facut din ea capodopera; fara egal a lumii.

 
Transport public pentru Santa Maria delle Grazie:
Metroul pana la statia Conciliazione
Preturi intrare in Santa Maria delle Grazie:
Intrare gratuita in biserica, pentru a vedea Cina cea de Taina intrarea este 6,50 euro
Program Santa Maria delle Grazie:
Zilnic intre orele 7 AM si 8 PM
Telefon Santa Maria delle Grazie:
+39 02 467 6111
Site oficial Santa Maria delle Grazie:
Milano
Bilete de avion spre Milano:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Santa Maria delle Grazie:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne