Rod din Motovun, obiective turistice Motovun

Rod

Obiectiv turistic din Motovun

La 9,5 km la est de aceasta ultima localitate, Rod celebreaza istoria primei limbi literare slave: glagolitica.

Acestui idiom ii este dedicata o strada (Aleja glagoljaska) de 3 km (ornata cu 11 sculpturi) care ajunge pana in minusculul Hum (local excelent la intrarea in localitate); istrienii spun ca este cel mai mic oras din lume, dar in realitate este clasicul targ medieval cu atmosfera venetiana, aproape nelocuit, asezat pe o colina dominata de razor, inconjurat de ziduri.

De mentionat mica poarta civica si, in biserica Sf. Jeronim, frescele din secolele XII-XIII de puternica influenta bizantina.

Se pedaleaza printre pomi inalti si infloriti cu miresme tropice si fac duet cu malurile stancoase ce vorbesc o cu totul alta limba. Este departe senzualitatea, dezordinea murilor si praful ce se intalnesc pe celelalte insule croate.

Transformarea s-a produs inca dinaintea sosirii lui Tito. Iata, pe scurt, care este povestea: dupa ce au trait trecerea ilirilor si a romanilor (au ramas ruinele anticelor vile rustice), in epoca venetiana insulele au fost devastate de malarie si mult timp au ramas nelocuite.

Cel care le-a salvat, la sfarsitul secolului XIX, a fost un industrias austriac care le-a cumparat. Era pe vremea cand o parte a celor din Europa Centrala fugeau de ceata si frig cautand baile de soare pe malurile Adriaticii: Ca o rasplata a venit si premiul Nobel Robert Koch, care si astazi este amintit printr-un monument la Veli Brijuni.

Intre hoteluri si terenuri de sport se afla fasii de pamant, transformate in campuri pe care se sadesc enorme plante tropicale; in 1911 se inaugureaza chiar si un zoo, iar arhipelagul devine o oaza fermecata pentru aristocratia din acei ani: jurnalul din acea epoca (Brioni Insel-Zeitung) relata cu zel despre cum au fost primiti ca oaspeti imparatul german Wilhelm II, mostenitorul al tronului Ungariei Francisc Ferdinand si sotia Sofia, dar si James Joyce, Thomas Mann.

Ca amintire a acelor timpuri au ramas cladirile in stil art nouveau de la inceputul secolului XX, in timp ce alte constructii au fost ridicate intre cele doua razboaie. Vizita cuprinde si un tur cu trenuletul prin parcul safari care a fost al lui Tito, printre animale exotice, rude cu cele ce au fost donate de diferiti sefi de stat din lume.

 
Bilete de avion spre Motovun:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Rod:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne