Zidul lui Hadrian din Newcastle, obiective turistice Newcastle

Zidul lui Hadrian, Newcastle

Obiective turistice Newcastle

Este de departe cea mai importanta relicva a ocupatiei romane din Marea Britanic Dimensiunile sale impresionante (113 km lungime) dau un indiciu despre numeroasele excavatii arheologice care au scos la iveala artefacte nepretuite. Traseul sau neintrerupt spre vest, din Wallsend (Newcastle-upon-Tyne) spre Bowness, in Solway Firth, ii da o coerenta si o statornicie care evoca cei 400 de ani de ocupatie romana. Chiar daca in unele locuri este ros de vreme, impactul zidului este impresionant - mai ales acolo unde se izbeste precum un val enorm de stancile de dolorit din Whin Sili.

La aproape 50 de ani dupa sosirea romanilor in Britannia, granita nordica a ocupatiei lor - si limita nordica a intregului imperiu - era zona dintre Tyne si Solway. La nord de aici se aflau tinuturile barbare, tara Caledonienilor. In anul 120 d.Hr., imparatul Hadrian a ordonat construirea zidului atat ca o pozitie defensiva pentru soldatii sai in cazul unor atacuri barbare, cat si ca o expresie fizica a granitelor administrative si legislative ale Imperiului Roman. In anul 122, imparatul a venit personal sa vada cum merg lucrarile.

Zidul lui Hadrian a fost construit din piatra, cu o grosime de 2,5 m si o inaltime de 4,5 m, cu creneluri in varf. La fiecare 1.620 m se afla cate un post de veghe pazit de soldati, intre posturile de paza erau doua turele de observatie, iar la fiecare 7 km se afla cate un fort. Un canal adanc fusese sapat de-a lungul zidului, in fata sa, exceptie facand locurile in care existau fortificatii naturale, cum ar fi stancile. Soldatii din garnizoane erau de obicei recrutati din provinciile indepartate ale imperiului.

Pana la inceputul secolului al V-lea, Zidul lui Hadrian a fost abandonat. O mare parte dintre lucrarile in piatra au fost luate de localnici, de-a lungul secolelor - se pot observa si astazi in zidurile fermelor, caselor sau bisericilor din zona, pietre din Zid, unele inscriptionate.

Mergand spre vest din Newcastle, exista la Low Brunton o portiune de zid si niste ruine ale unui turn. Tortul de cavalerie din Chesters, in parcul din Tyne Valley, are un muzeu plin de inscriptii si sculpturi si o baie cazona foarte bine pastrara, cu camere de aburi si pentru uscare. Cel mai bun tronson al zidului incepe aici si continua pe o distanta de 32 de kilometri, pana la Greenhead.

Cel mai cunoscut dintre toate siturile zidului este Housesteads Roman Fort (NT), foarte bine pastrat, asezat intr-un cadru superb, chiar pe marginea stancilor Whin Sili, cu o priveliste minunata inspre nord.

Muzeul este mic si mai degraba dezamageste, dar fortul merita vazut pentru pragurile sale tocite de pasii soldatilor, tocurile portilor scrijelite de trecerea carelor de lupta si cladirea comandantului, unde inca se observa funinginea pe cosuf sobei din baie. Tot aici poti vedea latrinele comune, baracile reci si un spital construit din piatra - inca se simte atmosfera de disperare de-aici.

La Vindolanda, spre vest, se intind vastele ruine ale asezarilor militare si civile impreuna cu o reconstituire reusita a unui turn de piatra si a unei porti de lemn. Muzeul de-aici este excelent.
Mai jos, la Cawfields, se afla o portiune de zid ce merge in zigzag; la Walltown Crags sunt niste peisaje spectaculoase si un muzeu, Roman Army Museum, langa fortul Magnis Roman. La Birdoswald vei gasi un fort bine pastrat si un capat de pod.

Bilete de avion spre Newcastle:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Zidul lui Hadrian:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne