Biserica cu Luna din Oradea, obiectiv turistic Oradea - TravelEuropa.ro

Biserica cu Luna

Obiectiv turistic Oradea

Cunoscuta si sub denumirea Catedrala Adormirea Maicii Domnului, este o biserica crestin-ortodoxa aflata in Oradea, construita intre anii 1784-1790. A fost denumita astfel datorita unui mecanism unic in Europa, aflat pe turla bisericii, care are menirea de a pune in miscare o sfera cu diametrul de 3 m, de forma lunii, vopsita jumatate in negru, jumatate in auriu. Aceasta sfera se deplaseaza dupa miscarea de rotatie a Lunii in jurul Pamantului si arata, prin rotirea sa, toate fazele Lunii.

Biserica a fost edificata in stil baroc tarziu de oradeanul Iacob Eder, cu aprobarea speciala a imparatului Iosif al II-lea al Austriei. In turnul catedralei, deasupra intrarii principale, se afla mecanismul care pune in miscare o sfera pe jumatate galbena, pe jumatate neagra, reprezentand luna si fazele ei. Mecanismul a fost executat în anul 1793 de ceasornicarul Georg Rueppe.

Bilete de avion spre Oradea:

Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!

Cauta cazare langa Biserica cu Luna:

Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!

City Break in Oradea:

Cauta aici cele mai ieftine City Break-uri Click aici!

Rent a car:

Cele mai bune preturi Click aici!
 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne