Cetatea Oradea din Oradea, obiective turistice Oradea

Cetatea Oradea, Oradea

Obiective turistice Oradea
Vacanta in Oradea?
Vezi cele mai bune oferte:
De la 56 € / 2 pers
  CAUTA HOTEL

Cel mai impunator loc din oras este spectaculoasa Cetate Oradea. Imortalizata de Rogerius din Apuliain „Carmen Miserabile" sau, in traducere completa, „Bocet pentru distrugerea regatului Ungariei de catre tatari'', scrisa pe la 1241, cetatea fusese intemeiata in fapt cu un secol inainte.

A fost distrusa si reconstruita de cateva ori, schim-bandu-si ocazional stapanii. A fost folosita chiar si drept cartier general al sultanului turc Soliman Magnificul intre 1529 si 1538. Cetatea actuala in forma de stea cu cinci varfuri a fost inceputa in 1569. Forma i se datoreaza arhitectului militar italian Domenico da Bologna, insarcinat cu reconstructia cetatii de catre principele transilvanean loan Sigismund.

Cladirea rezultata era atat de impunatoare, incat calatorul turc Evlia Celebi, care s-a oprit la Oradea pentru a urmari atacul dat in 1660 de circa 45.000 de soldati turci asupra fortaretei, scria ca santul cu apa era lat de 40 m si „la fel de adanc ca marea". Cand turcii au spart apararea cetatii, in august 1660, comandantul Aii Pasa ii raporta sultanului ca, odata cu aceasta infrangere, Transilvania si-a pierdut inima.

Chiar si in ruina, Cetatea Oradea inca este un loc impunator. Unul dintre numeroasele ei aspecte incitante consta intr-o retea de canale subterane alimentate de aductii de apa calda care nu inghetau nici macar iarna. Cetatea a fost inclusa in Patrimoniul Cultural Mondial si in prezent este in curs de restaurare. In plus, gazduieste expozitii de arta si targuri de artizanat, iar o parte a ei este sediul sectiei de arte frumoase a Universitatii din Oradea.

Bilete de avion spre Oradea:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Cetatea Oradea:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne