Filarmonica de stat din Oradea, obiective turistice Oradea

Filarmonica de stat, Oradea

Obiective turistice Oradea

Viata muzicala oradeana a devenit intensa incepand cu a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, cand un tanar muzician, Johann Michael Haydn (1737-1806), fratele mai mic al lui Joseph Haydn, a fost numit organist si dirijor in curtea episcopului Patachich Ádám intre anii 1760-1762. El a fost urmat intre 1764-1769 de Karl Ditters von Dittersdorf (1739-1799). Cei doi muzicieni sunt considerati ca fondatori ai vietii muzicale oradene.

Trebuie insa remarcat inca un important muzician de rang european, Wenzel Pichl (1741-1805), care de asemenea a activat si a compus in acest oras, fiind pentru o perioada concertmaistrul orchestrei episcopale. In timpul lui Dittersdorf orchestra era formata din 34 de instrumentisti, veniti din Viena si Praga, orchestra de la Oradea fiind in perioada respectiva una dintre cele mai insemnate din Europa.

La 5 ianuarie 1888 are loc primul „concert filarmonic” din Oradea, sub conducerea dirijorului Schnitzl J., orchestra interpreta Uvertura la opera Tancred de Rossini, Serenada nr. 3 de Wolkmann, Variatiuni pentru corn de Ekhard si Simfonia nr. 40 in sol minor de Mozart.

Bilete de avion spre Oradea:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Filarmonica de stat:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne