Obiective turistice Oradea, de vizitat in Oradea, Romania
Home / Orase / Obiective turistice Oradea, Romania

Obiective turistice Oradea, Romania

 
Vacanta in Oradea?
Cauta cele mai bune camere de hotel:
De la 39 €
CAUTA HOTEL
 
 
 

Oradea se mandreste cu una dintre cele mai frumoase arhitecturi austro-ungare din vestul Romaniei. Elegantul oras se intinde chiar langa granita cu Ungaria. Specificul sau este dat de influentele austro-ungare, stapanirea imperiala exercitand o puternica forta civilizatoare.

In centrul vechi se amesteca armonios numeroase obiective turistice - palate si catedrale, o fortareata pentagonala impresionanta si raul Crisul Repede care serpuieste chiar prin inima orasului.

Oradea a fost un important centru administrativ inca din Evul Mediu, in diverse epoci, romanii, ungurii, turcii si austriecii si-au lasat cu totii amprenta asupra orasului, cunoscut initial dupa numele sau latin de Varadinium. Monumentele arhitecturale care au supravietuit in Oradea sunt reprezentate de cladiri in stilurile medieval, baroc, secesionist si art nouveau.

Prima atestare documentara a urbei a fost consemnata in anul 1113 intr-o diploma a abatiei benedictine din Zobor. Contextul in care este mentionat intaia oara toponimul Oradea (Varadinum) a fost pricinuit de incursiunile repetate si distrugatoare ale printului morav Svatopluk, in calitatea sa de aliat al imparatului german Henric al IV-lea, asupra unui numar insemnat din asezarile de pe Valea Vahului si a Nitrei (din Slovacia de azi).

Oradea a fost rezultatul unei evolutii ce s-a intins pe o perioada de mai multe secole ce a culminat cu unirea intr-un singur nucleu, la jumatatea veacului al XIX-lea, a tuturor asezarilor ce au luat nastere in jurul cetatii (Olosig, Orasul Nou, Subcetate si Velenta). Dezvoltarea s-a a avut mult de profitat de pe urma construirii acelei manastiri care ulterior va deveni sediu al capitlului (colegiului) compus din 24 de canonici. Incepand cu sfarsitul secolului al XV-lea orasul va incepe sa primeasca din partea regalitatii mai multe privilegii care se vor reflecta consistent in evolutia sa de ansamblu. Primul a fost cel pricinuit de rapida incursiune otomana asupra orasului din 7 februarie 1474 cand ostile lui Ali Oglu Malcovici, begul de Semendria, au atacat Oradea profitand de absenta lui Matei Corvin din tara. Deoarece orasul a fost distrus intr-o proportie destul de mare, regele a hotarat sa-l repopuleze si sa-l readuca la starea de normalitate cat mai grabnic, la 16 aprilie 1474 acordand cetatenilor din Olosig, Vadkert (Sfantul Laurentiu) si Velenta scutirea de plata tricesimei (taxa vamala luata dupa marfurile introduse in targ) pe tot teritoriul Ungariei si din toate categoriile de produse. Ulterior documentul va fi reintarit de catre regele Ferdinand I de Habsburg la 18 mai 1553.

In ceea ce priveste obiectivele turistice, in Oradea gasim 6 monumente si situri arheologice, 91 de monumente si ansambluri de arhitectura, 6 cladiri memoriale si 19 monumente si ansambluri de arta plastica. In plus, statiunile balneare Baile Felix si Baile 1 mai se afla la o distanta de 8 km, respectiv 4 km de oras. Pe langa apele termale recunoscute pe plan international pentru efectele terapeutice, in aceasta zona se gaseste o formatiune carstica spectaculoasa, mai exact, un aven cu o adancime de 86 de metri, denumit in zona "Craterul de la Betfia", precum si Paraul Peta, cu o vegetatie tropicala unica in Europa.

 

De vizitat in Oradea

Oradea obiective turistice, Ce poti vizita in Oradea, Top obiective Oradea, Top atractii Oradea, Oradea locuri de vizitat, Locuri de vizitat Oradea, Locuri de vizitat in Oradea, Oradea atractii turistice, Oradea de vizitat, De vizitat in Oradea, Ce vizitam in Oradea, Top atractii turistice Oradea, Top obiective turistice Oradea, Oradea ghid turistic, Calatorii in Oradea.
 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne